Mon. Nov 30, 2020
ћирилица /latinica

Od danas test na koronu rade samo oboljeli sa težom kliničkom slikom; Izolacija se skraćuje na 10 dana

Izvor: Srpskainfo/ Nezavisne

U skladu sa našim uputstvom koje će danas biti finalizirano, na korona virus biće testirane osobe koje imaju srednje tešku i tešku kliničku sliku, naglasio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Objasnio je da je cilj da se održe kapaciteti za testiranje, ali i da se zdravstvenim radnicima pruži prilika da na adekvatan način pregledaju sve one pacijente koji zahtijevaju pregled.

– Juče smo na stručnooperativnom timu razmatrali situaciju u vezi sa dužinom trajanja izolacije i o načinu testiranja u narednom periodu. Očekujemo da danas finaliziramo uputstvo, da bismo od ponedjeljka mogli da krenemo sa njegovom primjenom, što se tiče domova zdravlja. To podrazumijeva da će građani sa blažom kliničkom slikom da ostaju kod kuće, bez testiranja, a u skladu sa procjenom njihovog zdravstvenog stanja – objašnjava Zeljković.

Dodaje da će, na ovaj način, domovima zdravlja, odnosno, primarnom nivou zdravstvene zaštite, biti pruženi dodatni kapaciteti da mogu da pregladaju više pacijenata.

– Oni koji imaju srednje i teške zahtijevaju najveći dio pažnje – kaže Zeljković.

On je potvrdio da će se izolacija za oboljele od virusa korona skratiti sa 14 na 10 dana i pojasnio da ovo važi samo u slučaju ako pacijent tri dana nije imao simptome.

Zeljković je rekao da građani treba odmah da se samoizoluju čim osjete simptome i da ne treba da čekaju rezultate testa.

On je rekao da se pacijenti ponekad kasnije obavijeste o rezultatima testa jer su domovi zdravlja pod velikim pritiskom.

Ipak, on je naglasio da građani dobiju zdravstvenu zaštitu bez obzira na to kada dobiju rezultate testiranja.

Filter 2019