Wed. Nov 25, 2020
ћирилица /латиница

Од данас тест на корону раде само обољели са тежом клиничком сликом; Изолација се скраћује на 10 дана

Извор: Српскаинфо/ Независне

У складу са нашим упутством које ће данас бити финализирано, на корона вирус биће тестиране особе које имају средње тешку и тешку клиничку слику, нагласио је директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић.

Објаснио је да је циљ да се одрже капацитети за тестирање, али и да се здравственим радницима пружи прилика да на адекватан начин прегледају све оне пацијенте који захтијевају преглед.

– Јуче смо на стручнооперативном тиму разматрали ситуацију у вези са дужином трајања изолације и о начину тестирања у наредном периоду. Очекујемо да данас финализирамо упутство, да бисмо од понедjељка могли да кренемо са његовом примјеном, што се тиче домова здравља. То подразумијева да ће грађани са блажом клиничком сликом да остају код куће, без тестирања, а у складу са процјеном њиховог здравственог стања – објашњава Зељковић.

Додаје да ће, на овај начин, домовима здравља, односно, примарном нивоу здравствене заштите, бити пружени додатни капацитети да могу да прегладају више пацијената.

– Они који имају средње и тешке захтијевају највећи дио пажње – каже Зељковић.

Он је потврдио да ће се изолација за обољеле од вируса корона скратити са 14 на 10 дана и појаснио да ово важи само у случају ако пацијент три дана није имао симптоме.

Зељковић је рекао да грађани треба одмах да се самоизолују чим осјете симптоме и да не треба да чекају резултате теста.

Он је рекао да се пацијенти понекад касније обавијесте о резултатима теста јер су домови здравља под великим притиском.

Ипак, он је нагласио да грађани добију здравствену заштиту без обзира на то када добију резултате тестирања.

Filter 2019