Fri. Dec 4, 2020
ћирилица /latinica

Možda vam zakoni vežu ruke?

Autor: FILTER/ M.K.

Prije sedam dana su dječak (17) i djevojčica (15), brat i sestra, ostali bez oca. Majka ih je, kažu, davno napustila. Žive u lošim uslovima i danas, sedam dana nakon što su ostali sami, mediji objavljuju apel sugrađanima da im se pomogne.
Akciju su pokrenuli njihovi školski drugovi.

Oglašava se danas kasno popodne Centar za socijalni rad Pale. Bolje bi bilo da se nisu oglasili. Tada bismo možda imali neku nadu da zaista rade isključivo u interesu djece.

Nakon njihovog saopštenja zaključujemo da je najveći problem to što su mediji objavili identitet djece.

Tužno je što ste saopštili da je jednom djetetu doniran tablet za praćenje onlajn nastave.

Vidite li vi gdje i kako ova djeca žive?

Možda vam zakoni vežu ruke?

Posebno boli činjenica da niste propustili priliku da “naružite” medije, a propustili ste da saopštite mnogo toga.

Ova djeca, od kojih je jedno stariji maloljetnik, su razgovarala sa novinarima. Niko ništa nije pisao napamet.

Eto neka novinari u Istočnom Sarajevu ne znaju šta znači zaštita identiteta djece. A znaju. Bilo je, na žalost svih nas, previše slučajeva nasilja nad djecom ili maloljetnika u sukobu sa zakonom. I znaju novinari da je zaštita identiteta u takvim situacijama imperativ!

Indikativno je i to što ste u svom saopštenju, navodeći inicijale djece i podatke o uzroku smrti oca, i vi otkrili njihov identitet.

Tragedija sa kojom su djeca suočena je ogromna i sada im najmanje treba da iz Centra za socijalni rad saopštenje zaključuju ovom rečenicom.

“Apelujemo na sve neodgovorne pojedince i neformalne grupe koje djeluju putem društvenih mreža da ne zloupotrebljavaju cijelu ovu situaciju i porodičnu tragediju dvoje maloljetnih lica, te, shodno aktuelnom periodu, da je ne prebaciju na politički teren.”

Nije to vaša nadležnost. Ono što jeste je hitno zbrinjavanje djece što i predviđaju svi zakoni i pravilnici. Između ostalih Zakon o socijalnoj zaštiti i Pravilnik o hraniteljstvu Republike Srpske.

Republika preuzima staranje o djeci i to je svima jasno.

Vi ste današnjim saopštenjem okrenuli leđa svojim sugrađanima koji imaju iskrenu namjeru da trenutno pomognu i bar nakratko olakšaju život ovoj djeci.

Možda mislite da se o ovakvim slučajevima priča po komšiluku i na kafama. Pa ko hoće da pomogne. Možda ne shvatate da je uloga medija da informišu, da od sagovornika dobiju pristanak za razgovor i objave priče za koje postoji opravdanost interesa javnosti. Novinari su danas ukazali na problem. Njihova uloga jeste da izvještavaju i o tragičnim situacijama. Pa da i oni koji nisu u komšiluku pomognu. I hoće.

To ne umanjuje vaš rad.

Ako ste uradili sve u skladu sa zakonom i ličnom savješću sa iskrenom namjerom da pomognete, saopštenja vam ne trebaju.

Filter 2019