Mon. Nov 30, 2020
ћирилица /латиница

Можда вам закони вежу руке?

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

Прије седам дана су дјечак (17) и дјевојчица (15), брат и сестра, остали без оца. Мајка их је, кажу, давно напустила. Живе у лошим условима и данас, седам дана након што су остали сами, медији објављују апел суграђанима да им се помогне.
Акцију су покренули њихови школски другови.

Оглашава се данас касно поподне Центар за социјални рад Пале. Боље би било да се нису огласили. Тада бисмо можда имали неку наду да заиста раде искључиво у интересу дјеце.

Након њиховог саопштења закључујемо да је највећи проблем то што су медији објавили идентитет дјеце.

Тужно је што сте саопштили да је једном дјетету дониран таблет за праћење онлајн наставе.

Видите ли ви гдје и како ова дјеца живе?

Можда вам закони вежу руке?

Посебно боли чињеница да нисте пропустили прилику да “наружите” медије, а пропустили сте да саопштите много тога.

Ова дјеца, од којих је једно старији малољетник, су разговарала са новинарима. Нико ништа није писао напамет.

Ето нека новинари у Источном Сарајеву не знају шта значи заштита идентитета дјеце. А знају. Било је, на жалост свих нас, превише случајева насиља над дјецом или малољетника у сукобу са законом. И знају новинари да је заштита идентитета у таквим ситуацијама императив!

Индикативно је и то што сте у свом саопштењу, наводећи иницијале дјеце и податке о узроку смрти оца, и ви открили њихов идентитет.

Трагедија са којом су дјеца суочена је огромна и сада им најмање треба да из Центра за социјални рад саопштење закључују овом реченицом.

“Апелујемо на све неодговорне појединце и неформалне групе које дјелују путем друштвених мрежа да не злоупотребљавају цијелу ову ситуацију и породичну трагедију двоје малољетних лица, те, сходно актуелном периоду, да је не пребацију на политички терен.”

Није то ваша надлежност. Оно што јесте је хитно збрињавање дјеце што и предвиђају сви закони и правилници. Између осталих Закон о социјалној заштити и Правилник о хранитељству Републике Српске.

Република преузима старање о дјеци и то је свима јасно.

Ви сте данашњим саопштењем окренули леђа својим суграђанима који имају искрену намјеру да тренутно помогну и бар накратко олакшају живот овој дјеци.

Можда мислите да се о оваквим случајевима прича по комшилуку и на кафама. Па ко хоће да помогне. Можда не схватате да је улога медија да информишу, да од саговорника добију пристанак за разговор и објаве приче за које постоји оправданост интереса јавности. Новинари су данас указали на проблем. Њихова улога јесте да извјештавају и о трагичним ситуацијама. Па да и они који нису у комшилуку помогну. И хоће.

То не умањује ваш рад.

Ако сте урадили све у складу са законом и личном савјешћу са искреном намјером да помогнете, саопштења вам не требају.

Filter 2019