Максимална цијена земљишта на Јахорини биће 420 КМ по метру квадратном

Извор: СРНА

Представници Олимпијског центра /ОЦ/ “Јахорина”, општина Пале и Трново и заинтересованих лица, власника парцела и објеката, постигли су данас на Јахорини договор у вези са докупом и легализацијом објеката и рјешавањем парцела којима располажу, при чему је утврђено да највиша цијена земљишта не може прећи 420 KМ по метру квадратном.

На састанку организованом поводом рјешавања имовинско-правних односа на подручју општина Пале и Трново, речено је да је ову иницијативу покренуо српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, а да су је подржали Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИП/ и Правобранилаштво Републике Српске.

Предсједник Надзорног одбора ОЦ “Јахорина” Недељко Елек на конференцији за новинаре у хотелу “Термаг” изразио је наду да ће након овог састанка имовинско-правни-односи на Јахорини бити коначно ријешени заједничким договором.

Према његовим ријечима, максимална цијена парцела на Јахорини неће прелазити 420 KМ /по метру квадратном/, док ће минимална цијена бити одређена на основу процјене вјештака.

Он је појаснио да је ријеч о људима који на овој планини имају земљу и који су ушли у одређене процесе докупа, легализације и евентуално проширења својих објеката, а ради се укупно о око 100 захтјева.

Елек је подвукао да се на Јахорини ништа не ради нелегално, те да је у току изградња око 200.000 метара квадратних за које су плаћене све дажбине општинама Пале и Трново.

Елек је за прољеће најавио изградњу гондоле са Пала до Јахорине, чија ће полазна станица бити на локалитету код бивше Фабрике мотора на Kорану.

Начелник општине Пале Бошко Југовић потврдио је озбиљну заинтересованост за рјешавање око 50 појединачних случајева и захтјева који се тичу имовинско-правних односа на Јахорини, као и укупну мобилност туристичке понуде у овом дијелу Републике Српске.

Према његовим ријечима, Пале су у протеклом мандату продале седам локација на Јахорини.

Он је позвао све заинтересоване стране за проширење и обликовање парцела на разумијевање и сарадњу.

Југовић је обећао сарадњу Општине Пале и у вези са изградњом амбуланте и полицијске станице на Јахорини.

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић рекао је да би било добро да се у интересу грађана Трнова што прије ријеши спорних око 1.000 метара квадратних на подручју ове локалне заједнице.

Он је потврдио да је Трново продало тек 10 парцела на Јахорини, истичући да се ту ради о оправданом потезу општинске управе.

Према његовим ријечима, сва градња на трновском дијелу Јахорине одвијала се у складу са Регулационим планом, и додао да ће на том локалитету, са постојећих 2.500 лежајева, бити изграђена нова ски-стаза и жичара.

“Сваки проблем на Јахорини је и проблем ОЦ-а. Одлучни смо да заједно са свим потенцијалним инвеститорима ријешимо све актуелне проблеме у вези са изградњом на Јахорини и на Палама, што подразумијева контролисани изградњу на основу регулационог плана. Тај процес укључује и изградњу гондоле са Пала до Јахорине, што ће допринијети планском уређењу Јахорине”, рекао је директор ОЦ “Јахорина” Дејан Љевнаић, изразивши задовољство резултатима данашњег састанка.

Он је захвалио српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику за свеукупну подршку развоју Олимпијског центра “Јахорина”.

Захваљујући инвестицијама ОЦ “Јахорина”, истиче Љевнаић, порасла је и цијена земљишта и некретнина на олимпијској љепотици, што је корисно и за људе на Јахорини и за ширу друштвену заједницу.

Он се у име ОЦ “Јахорина”, организатора овог састанка, захвалио свим учесницима и надлежним институцијама на максималним напорима које су уложили у постизању коначног рјешења имовинско-правних захтјева на Јахорини.

Директор РУГИП-а Босиљка Предраговић истакла је да ће та институција дати савјетодавну и стручну помоћ за све спорне случајеве.

Представник Правобранилаштва Републике Српске Милимир Говедарица обећао је, такође, помоћ и подршку ове институције на рјешавању свих спорних питања у вези са изградњом на Јахорини, а у складу са законским рјешењима и регулационим плановима.

Filter 2019