Thu. Dec 3, 2020
ћирилица /latinica

Kvalitetom i marljivošću do evropskog tržišta

Izvor: eKapija

Evropski put sokolačkog “Bilja i ljekobilja” počinje 1996. godine, kada porodica Orašanin došavši u Sokolac, otvara malu seosku prodavnicu, te počinju prikupljanje manjih količina bilja za lokalne preduzetnike i firme u BiH.

Mladen Orašanin, po završetku školovanja, ambicioznije nastavlja započeti posao roditelja i 2015. godine registruje firmu pod imenom “Bilje i ljekobilje”, čija je osnovna djelatnost sakupljanje i prerada aromatičnog, ljekovitog bilja, gljiva i ostalih šumskih plodova. Iste godine potpisali su ugovore sa inostranim kompanijama i zabilježili stopostotni procenat u izvozu i od tada do danas su u konstantnom napretku.

– U tom periodu na evropskom tržištu došlo je do zasićenja smrekovom bobom i ostali smo zarobljeni sa nekih 40 tona iste i pitanjima kako riješiti problem. Pristupili smo realizaciji projekta sa USAID-om, koji se odnosio na nabavku destilerije kapaciteta 1.600 litara. Pošto nismo bili uslovljeni da odmah platimo polovinu novca sa kojim smo učestvovali u projektu, nabavili smo dodatnu opremu, i to minusnu i plusnu hladnjaču. Započeli smo kuvanje plodova i četinara za proizvodnju esencijalnih ulja. Više nemamo problema sa zasićenjem smrekove bobe, jer sav višak prerađujemo u eterična ulja. U saradnji sa ŠG “Romanija” besplatno nabavljamo sirovinu. Prilikom svake sječe odbace se grane iz kojih proizvodimo ulja. Tokom jedne sezone proizvedemo oko 100 kilograma ulja od jelike i bora – istakao je vlasnik i direktor firme Mladen Orašanin.

U 2018. godini oprema je poboljšana kupovinom sušare, kapaciteta 1.000 kilograma za sušenje pečurki, kako se ne bi morale sirove prosljeđivati na tržište. Od registracije do sada, kroz razne grantove i lična ulaganja, uloženo je oko 300.000 KM.

Zasad kamilice i drugih kultura

Kako navodi Orašanin, dugogodišnjom saradnjom sa kompanijom iz Njemačke i nedostatkom kamilice na tržištu dogovorili su da dignu zasad. Cvijet kamilice će koristiti za čaj, a ostatak za proizvodnju eteričnih ulja.

On dodaje da imaju veliki asortiman ljekovitog bilja, ali i samoniklog, a samo su kamilicu plantažirali.

– Raspolažemo sa 40 hektara zemljišta gdje planiramo, od slijedeće godine, zasijati i druge kulture – navodi Orašanin i dodaje da je ova vrsta proizvodnje isplativa, ali ujedno i mnogo zahtjevna i teška.

Eterična ulja najviše proizvode za kompanije iz EU, a u tome im posebno pomaže to što posjeduju organski sertifikat, a Orašanin ističe da je veoma bitno imatu tu vrstu garanciju kvaliteta, pogotovo u izvozu.

U budućnosti planiraju proširenje kapaciteta proizvodnje, zasada i proizvodnju finalnih proizvoda.

Orašanin planira da bazira i proizvodnju na 12 mjeseci godišnje, tako što će od otkupljenog šumskog voća, šipurka, drenjka, borovnice, brusnice i trnjine cijediti sokove. To predstavnja čistu organsku proizvodnju od plodova iz prirodnog okruženja bez industrijskih zagađivača, hemije i plantažnog uzgoja.

Raduje ga podrška Opštine Sokolac, Grada Istočno Sarajevo i Gradske razvojne agencije. Firma ima potpisan ugovor sa oko 80 kooperanata, što ističe značajnu zainteresovanost ljudi za berbu ljekovitog i aromatičnog bilja i gljiva na široj romanijskoj regiji i regiji gornjeg Podrinja.

Filter 2019