Mon. Nov 30, 2020
ћирилица /латиница

Квалитетом и марљивошћу до европског тржишта

Извор: еKапија

Европски пут соколачког “Биља и љекобиља” почиње 1996. године, када породица Орашанин дошавши у Соколац, отвара малу сеоску продавницу, те почињу прикупљање мањих количина биља за локалне предузетнике и фирме у БиХ.

Младен Орашанин, по завршетку школовања, амбициозније наставља започети посао родитеља и 2015. године региструје фирму под именом “Биље и љекобиље”, чија је основна дјелатност сакупљање и прерада ароматичног, љековитог биља, гљива и осталих шумских плодова. Исте године потписали су уговоре са иностраним компанијама и забиљежили стопостотни проценат у извозу и од тада до данас су у константном напретку.

– У том периоду на европском тржишту дошло је до засићења смрековом бобом и остали смо заробљени са неких 40 тона исте и питањима како ријешити проблем. Приступили смо реализацији пројекта са УСАИД-ом, који се односио на набавку дестилерије капацитета 1.600 литара. Пошто нисмо били условљени да одмах платимо половину новца са којим смо учествовали у пројекту, набавили смо додатну опрему, и то минусну и плусну хладњачу. Започели смо кување плодова и четинара за производњу есенцијалних уља. Више немамо проблема са засићењем смрекове бобе, јер сав вишак прерађујемо у етерична уља. У сарадњи са ШГ “Романија” бесплатно набављамо сировину. Приликом сваке сјече одбаце се гране из којих производимо уља. Током једне сезоне произведемо око 100 килограма уља од јелике и бора – истакао је власник и директор фирме Младен Орашанин.

У 2018. години опрема је побољшана куповином сушаре, капацитета 1.000 килограма за сушење печурки, како се не би морале сирове просљеђивати на тржиште. Од регистрације до сада, кроз разне грантове и лична улагања, уложено је око 300.000 КМ.

Засад камилице и других култура

Како наводи Орашанин, дугогодишњом сарадњом са компанијом из Њемачке и недостатком камилице на тржишту договорили су да дигну засад. Цвијет камилице ће користити за чај, а остатак за производњу етеричних уља.

Он додаје да имају велики асортиман љековитог биља, али и самониклог, а само су камилицу плантажирали.

– Располажемо са 40 хектара земљишта гдје планирамо, од слиједеће године, засијати и друге културе – наводи Орашанин и додаје да је ова врста производње исплатива, али уједно и много захтјевна и тешка.

Етерична уља највише производе за компаније из ЕУ, а у томе им посебно помаже то што посједују органски сертификат, а Орашанин истиче да је веома битно имату ту врсту гаранцију квалитета, поготово у извозу.

У будућности планирају проширење капацитета производње, засада и производњу финалних производа.

Орашанин планира да базира и производњу на 12 мјесеци годишње, тако што ће од откупљеног шумског воћа, шипурка, дрењка, боровнице, бруснице и трњине циједити сокове. То представња чисту органску производњу од плодова из природног окружења без индустријских загађивача, хемије и плантажног узгоја.

Радује га подршка Општине Соколац, Града Источно Сарајево и Градске развојне агенције. Фирма има потписан уговор са око 80 коопераната, што истиче значајну заинтересованост људи за бербу љековитог и ароматичног биља и гљива на широј романијској регији и регији горњег Подриња.

Filter 2019