Wed. Nov 25, 2020
ћирилица /latinica

Vakcine protiv sezonskog gripa dostupne od sredine novembra

Izvor: Nezavisne

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u BiH trebalo bi da počne sredinom novembra, potvrdili su iz nadležnih zavoda.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske rekli su da je Institut u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske obezbijedio 20.000 vakcina protiv gripa za kategorije koje su oslobođene plaćanja i 5.000 doza vakcina za komercijalne svrhe.

– Vakcinu očekujemo sredinom novembra i još nemamo formiranu cijenu. Čim vakcina bude dostavljena u Institut, građani će biti obaviješteni o terminima vakcinacije – ističu iz Instituta.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekli su da vakcinacija protiv sezonskog gripa u FBiH još nije počela, ali da su vakcine naručene.

– Vakcine protiv gripa su naručene i njihov dolazak se očekuje sredinom novembra, kada će se vršiti i distribucija po kantonima – ističu iz Zavoda.

Oni dodaju da se svake godine u FBiH nabavlja 30.000 do 40.000 doza vakcina za rizične kategorije i osobe starije od 65 godina.

– Ove godine, zbog epidemiološke situacije, Zavod za javno zdravstvo nabavlja dodatnih 10.000  doza koje su predviđene za vakcinisanje medicinskih radnika na području FBiH – pojasnili su iz Zavoda. Dodaju da, što se tiče nabavke vakcina u komercijalne svrhe, prema njihovim saznanjima naručeno je oko 15.000 doza, a cijena će biti nešto veća u odnosu na prethodne godine.

Filter 2019