Mon. Nov 30, 2020
ћирилица /латиница

Вакцине против сезонског грипа доступне од средине новембра

Извор: Независне

Вакцинација против сезонског грипа у БиХ требало би да почне средином новембра, потврдили су из надлежних завода.

Из Института за јавно здравство Републике Српске рекли су да је Институт у сарадњи са Фондом здравственог осигурања Српске и Министарством здравља и социјалне заштите Српске обезбиједио 20.000 вакцина против грипа за категорије које су ослобођене плаћања и 5.000 доза вакцина за комерцијалне сврхе.

– Вакцину очекујемо средином новембра и још немамо формирану цијену. Чим вакцина буде достављена у Институт, грађани ће бити обавијештени о терминима вакцинације – истичу из Института.

Из Завода за јавно здравство ФБиХ рекли су да вакцинација против сезонског грипа у ФБиХ још није почела, али да су вакцине наручене.

– Вакцине против грипа су наручене и њихов долазак се очекује средином новембра, када ће се вршити и дистрибуција по кантонима – истичу из Завода.

Они додају да се сваке године у ФБиХ набавља 30.000 до 40.000 доза вакцина за ризичне категорије и особе старије од 65 година.

– Ове године, због епидемиолошке ситуације, Завод за јавно здравство набавља додатних 10.000  доза које су предвиђене за вакцинисање медицинских радника на подручју ФБиХ – појаснили су из Завода. Додају да, што се тиче набавке вакцина у комерцијалне сврхе, према њиховим сазнањима наручено је око 15.000 доза, а цијена ће бити нешто већа у односу на претходне године.

Filter 2019