Tue. Nov 24, 2020
ћирилица /latinica

Teroristički napad u Beču

Izvor: Agencije

Napadač koji je otvorio vatru sinoć u Beču bio je simpatizer  Islamske države, rekao je ministar Karl Nehamer. Radi se o 20-godišnjem mladiću koji je rođen i odrastao u Beču i bio je poznat obavještajnim službama. Sinoć je smrtno stradao u obračunu sa policijom.

Kako pišu mediji, bio je jedan od “90 austrijskih islamista koji je želio otići boriti se u Siriju”.

Kurtin S. je albanskih korijena, no njegovi roditelji su iz Sjeverne Makedonije, napisao je na Tviteru Florian Klenk, urednik nedeljnika Falter.

Policija je bila uvjerena da nije sposoban isplanirati napad u Beču, dodaje Klenk.

U ponedjeljak su u simultanim napadima u središtu Beča poginule  četiri osobe, od kojih je jedna napadač. Petnaest povrijeđenih prevezeno je u bolnicu, a od posljedica ranjavanja u bolnici je tokom noći preminula jedna žena. Među povrijeđenim je i policajac koji je van životne opasnosti.

Austrijska policija je na zvaničnom Tviteru objavila kratke teze o tome šta je sve za sada poznato o napadima u Beču.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehamer rekao je televiziji ORF da je više napadača otvorilo vatru na šest lokacija blizu centralne bečke sinagoge.

Nakon napada policija je blokirala područje, ispraznila centar grada.

Nehamer je na konferenciji za novinare pozvao građane Beča da u utorak ostanu kod kuće te da izbjegavaju centar grada. Potvrdio je da je jedan napadač ubijen, a da se još “najmanje jedan” nalazi u bijegu.

“Austrija je više od 75 godina snažna, zrela demokratija, zemlja čiji identitet obilježavaju vrijednosti i temeljna prava – sloboda izražavanja, vladavina prava, ali takođe i telerancija. Jučerašnji napad je napad upravo na te vrijednosti”,  rekao je ministar.

Prema svjedocima, napadači su mecima iz automatskog naoružanja zasuli ljude u prepunim barovima i kafićima koji su htjeli iskoristiti posljednju veče prije stupanja na snagu policijskog sata uvedenog u cilju suzbijanja zaraze Kovidom-19.

Ubijeni napadač na sebi nije imao prsluk s eksplozivnom napravom kao što se sumnjalo.

Ambasador BiH u Beču Kemal Kozarić rekao je za N1 kako još uvijek nema informaciju da li među 17 povrijeđenih ima bh. državljana jer imena još nisu objavljena. “Nadam se da nema”, rekao je Kozarić.

Filter 2019