Mon. Nov 23, 2020
ћирилица /латиница

Терористички напад у Бечу

Извор: Агенције

Нападач који је отворио ватру синоћ у Бечу био је симпатизер  Исламске државе, рекао је министар Карл Нехамер. Ради се о 20-годишњем младићу који је рођен и одрастао у Бечу и био је познат обавјештајним службама. Синоћ је смртно страдао у обрачуну са полицијом.

Како пишу медији, био је један од “90 аустријских исламиста који је желио отићи борити се у Сирију”.

Куртин С. је албанских коријена, но његови родитељи су из Сјеверне Македоније, написао је на Твитеру Флориан Кленк, уредник недељника Фалтер.

Полиција је била увјерена да није способан испланирати напад у Бечу, додаје Кленк.

У понедјељак су у симултаним нападима у средишту Беча погинуле  четири особе, од којих је једна нападач. Петнаест повријеђених превезено је у болницу, а од посљедица рањавања у болници је током ноћи преминула једна жена. Међу повријеђеним је и полицајац који је ван животне опасности.

Аустријска полиција је на званичном Твитеру објавила кратке тезе о томе шта је све за сада познато о нападима у Бечу.

Министар унутарњих послова Карл Нехамер рекао је телевизији ОРФ да је више нападача отворило ватру на шест локација близу централне бечке синагоге.

Након напада полиција је блокирала подручје, испразнила центар града.

Нехамер је на конференцији за новинаре позвао грађане Беча да у уторак остану код куће те да избјегавају центар града. Потврдио је да је један нападач убијен, а да се још “најмање један” налази у бијегу.

“Аустрија је више од 75 година снажна, зрела демократија, земља чији идентитет обиљежавају вриједности и темељна права – слобода изражавања, владавина права, али такође и телеранција. Јучерашњи напад је напад управо на те вриједности”,  рекао је министар.

Према свједоцима, нападачи су мецима из аутоматског наоружања засули људе у препуним баровима и кафићима који су хтјели искористити посљедњу вече прије ступања на снагу полицијског сата уведеног у циљу сузбијања заразе Ковидом-19.

Убијени нападач на себи није имао прслук с експлозивном направом као што се сумњало.

Амбасадор БиХ у Бечу Кемал Козарић рекао је за Н1 како још увијек нема информацију да ли међу 17 повријеђених има бх. држављана јер имена још нису објављена. “Надам се да нема”, рекао је Козарић.

Filter 2019