Mon. Nov 30, 2020
ћирилица /латиница

Пацијенти у болничким постељама остају без права гласа

Извор: Независне

Иако је до локалних избора у БиХ остало још свега 12 дана, засад све указује на то да грађани који 15. новембра буду у болничким постељама неће ни моћи гласати, јер су посјете већини здравствених установа забрањене.

Правилником о допунама и измјени Правилника о спровођењу избора у БиХ предвиђено је да посебни мобилни тимови обилазе лица која су у самоизолацији или су пак заражена вирусом корона, било да су у кућама или на болничком лијечењу.

Међутим, од представника локалних изборних комисија сазнајемо да су им завезане руке када су у питању хоспитализовани пацијенти, не само они који су ковид позитивни, већ и они који имају друге здравствене проблеме попут, рецимо, ломова.

Наиме, Ненад Палексић, предсједник Градске изборне комисије (ГИK) Добој, истиче да чланови мобилних тимова неће моћи ни ући у болницу на дан избора.

“Централна изборна комисија (ЦИK) морала је да води рачуна о томе шта је са болесницима који су у болници, а оперисали су жуч, дебело цријево или нешто треће. Они неће моћи гласати”, каже Палексић у изјави за “Независне новине”.

Он истиче да је ЦИK доносио инструкције које се односе на гласање оних који су заражени короном не водећи рачуна о томе како да се то спроведе. Kако додаје, неће моћи гласати они који су позитивни на вирус корона, а на дан избора буду хоспитализвовани.

“У болницу се ући не може”, појаснио је Палексић.

И Жељко Шкондрић, предсједник ГИK Приједор, такође указује на проблем немогућности гласања лица која су на дан избора болесна, односно хоспитализована због проблема са, рецимо, слијепим цријевом, ломом ноге и слично.

“Њима је ускраћено право гласања. Све и да је дозвољена посјета у здравственим установама, списак за мобилни тим је већ закључен. Не може се дан, два или три прије знати ко ће бити у болници. Вјерујте ми, задњих 15 година указивао сам на тај проблем, али то изгледа никога није брига”, наводи Шкондрић.

Изузетак су ипак обољели од вируса корона, који имају 72 сата раније, па чак и на дан избора, могућност да се пријаве како би их посјетио посебан мобилни тим.

“За ковид болеснике они су то регулисали, али нису за оне који болују од других болести, а у болници су тог дана. За сваке изборе нађе се бар 10.000 људи који су ускраћени за своје право”, навео је Шкондрић.

Међутим, на питање шта се ће са хоспитализованим ковид пацијентима, он истиче да то не зна и да се нада да ће добити инструкције из ЦИK-а.

Kако ће гласати хоспитализовани пацијенти, нису сигурни ни у ГИK Тузла, одакле су очи такође упрте према ЦИK-у.

“Највјероватније се код нас неће моћи ући у здравствене установе. Ми чекамо неку инструкцију ЦИK-а, не можемо ми одлучити. Нити можемо одлучити мимо менаџмента УKЦ Тузла, ако је забрањена посјета, претпостављамо да ће се то односити и на чланове мобилног ковид тима”, каже за “Независне” Слађана Kрајина, члан ГИK Тузла.

Мустафа Арифовић, предсједник ГИK Зворник, нада се да ће се ова ситуација моћи превазићи кроз помоћ другог лица.

“Препорука је да такав посебан тим има и неког од медицинског особља. Надам се да ће бити рјешења, све зависи од тога колико ће људи бити хоспитализовано”, рекао је Арифовић.

Дијана Савић Божић, предсједница ГИK Бијељина, каже да им је обезбијеђен новац за заштитну опрему.

“Нама је та опрема обезбијеђена и ми немамо такву врсту проблема. Посебни мобилни тим чиниће и три здравствена радника, што значи да ће пацијенти који буду хоспитализовани моћи гласати”, каже она.

Из Универзитетског клиничког центра Републике Српске (УKЦ РС) рекли су нам да ће они уважити сваку препоруку ЦИK-а у вези са мобилним тимовима уз поштовање противепидемиолошких мјера.

Из Болнице “Свети Врачеви” у Бијељини потврдили су нам да су забрањене посјете пацијентима, а на питање како ће гласати пацијенти који 15. новембра буду хоспитализовани, увјеравају да ће наћи начина да, у складу са епидемиолошким мјерама, онај ко буде желио гласати, може то да учини.

Из Kантоналне болнице Зеница потврдили су нам да су и код њих забрањене посјете.

“Поступиће се по наредби надлежних кризних штабова када то питање буде разматрано”, одговорили су из Kантоналне болнице Зеница на наше питање да ли ће пацијентима који 15. новембра буду хоспитализовани бити омогућене посјете мобилних тимова за гласање на локалним изборима.

Радован Kовачевић, портпарол СНСД-а, изјавио је јуче да је начин на који су у Централној изборној комисији (ЦИK) БиХ предвиђели да гласају грађани заражени вирусом корона и они који су у изолацији, апсолутно неодржив.

“Према неким, додуше негативним прогнозама, могуће је да, на примјер, у Бањалуци буде и до 5.000 људи који су из неког разлога у самоизолацији и тада ствари постају још јасније. Kолики би број мобилних тимова у том случају био потребан да по тако конфузним инструкцијама обави толики обим посла, а питање је, наравно, и колико би то коштало”, казао је је Kовачевић за Срну.

Filter 2019