Sat. Dec 5, 2020
ћирилица /latinica

Zeljković: Zabrinjava činjenica da je 16 lica preminulo

Izvor: Srna

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je da je u protekla 24 časa evidentirano 646 novih slučajeva virusa korona, ali da posebno zabrinjava činjenica da je 16 lica preminulo.

Zeljković je naveo da su testirana 1.254 laboratorijska uzorka, što znači da je 51 odsto njih pozitivno na virus korona.

“Institut će predložiti Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite da se lica sa blagom kliničkom slikom ne testiraju, već da budu u izolaciji, da bi sačuvali kapacitete pi-si-ar laboratorija”, rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je pojasnio da to znači da se čuvaju kapaciteti za lica sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

“Broj raspoloživih kreveta u bolnicama se na dnevnom nivou veoma brzo smanjuje i zato je važno da se svi pridržavamo mjera”, upozorio je Zeljković.

Zeljković je, napominjući da je 16 lica preminulo, naglasio da upozorenje građanima treba da bude to koliko virus može da bude opasan po zdravlje.

On je podsjetio da je lokalnim zajednicama data mogućnost donošenja mjera rigoroznijih u odnosu na republički nivo.

Kada je riječ o predstojećem održavanju lokalnih izbora, Zeljković je rekao da su se Institutu obratili lokalne izborne komisije i dostavile izmjene pravilnika o sprovođenju izbora, a Institut je dao komentar u vezi sa glasanjem osoba koje su pozitivne ili imaju određene simptome, kao i na određene tehničke uslove.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević rekla je da je među novozaraženima najveći broj lica, njih 240, starosti između 30 i 49 godina, dok je sedam slučajeva uzrasta do pet godina, devet od šest do 14 godina i 19 lica od 15 do 19 godina.Ona je navela da svi parametri koje Institut prati pokazuju i dalje pogoršanje epidemiološke situacije, te da je prisutna visoka transmisija virusa u zajednici.

Filter 2019