Sat. Nov 28, 2020
ћирилица /латиница

Зељковић: Забрињава чињеница да је 16 лица преминуло

Извор: Срна

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је да је у протекла 24 часа евидентирано 646 нових случајева вируса корона, али да посебно забрињава чињеница да је 16 лица преминуло.

Зељковић је навео да су тестирана 1.254 лабораторијска узорка, што значи да је 51 одсто њих позитивно на вирус корона.

“Институт ће предложити Министарству здравља и социјалне заштите да се лица са благом клиничком сликом не тестирају, већ да буду у изолацији, да би сачували капацитете пи-си-ар лабораторија”, рекао је Зељковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је појаснио да то значи да се чувају капацитети за лица са средње тешком и тешком клиничком сликом.

“Број расположивих кревета у болницама се на дневном нивоу веома брзо смањује и зато је важно да се сви придржавамо мјера”, упозорио је Зељковић.

Зељковић је, напомињући да је 16 лица преминуло, нагласио да упозорење грађанима треба да буде то колико вирус може да буде опасан по здравље.

Он је подсјетио да је локалним заједницама дата могућност доношења мјера ригорознијих у односу на републички ниво.

Kада је ријеч о предстојећем одржавању локалних избора, Зељковић је рекао да су се Институту обратили локалне изборне комисије и доставиле измјене правилника о спровођењу избора, а Институт је дао коментар у вези са гласањем особа које су позитивне или имају одређене симптоме, као и на одређене техничке услове.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић рекла је да је међу новозараженима највећи број лица, њих 240, старости између 30 и 49 година, док је седам случајева узраста до пет година, девет од шест до 14 година и 19 лица од 15 до 19 година.Она је навела да сви параметри које Институт прати показују и даље погоршање епидемиолошке ситуације, те да је присутна висока трансмисија вируса у заједници.

Filter 2019