Tue. Nov 24, 2020
ћирилица /латиница

Дому здравља Источно Сарајево дониран рачунар за потребе ковид амбуланте

Извор: СРНА

Руководство Електротехничког факултета /ЕТФ/ Универзитета у Источном Сарајеву обезбиједило је рачунар за потребе ковид амбуланте Дома здравља Источно Сарајево, који би већ од сутра требало да буде у функцији, а олакшаће унос података пацијената у електронски картон.

Декан Електротехничког факултета Божидар Поповић рекао је да су током протекле седмице добили молбу Дома здравља за донацију рачунара који би користили у ковид амбуланти, ради лакшег евидентирања података о извршеним здравственим услугама и о броју заражених пацијената од вируса корона.

Рачунар са потребним инсталираним програмима је уручен данас представницима Дома здравља у просторијама Електротехничког факултета.

– Ми смо донијели одлуку да донирамо рачунар, првенствено да би се у овом тренутку показали као друштвено одговорна установа и тим малим чином допринијели да Дом здравља има адекватну опрему, бар у том дијелу, да могу да воде уредну евиденцију о пацијентима – рекао је Поповић.

Он је напоменуо да је ова донација мали знак подршке љекарима и да је у тренутним условима јако битна за ковид амбуланту.

Поповић је истакао да је ово само наставак активности Електротехничког факултета током појаве вируса корона, додајући да су у протеклом периоду студенти израдили тунел за дезинфекцију који се налази на факултету.

– На почетку пандемије смо израдили заштитне визире, које смо уз суфинансирање Скупштине града Источно Сарајево подијелили домовима здравља и болницама на истоку Републике Српске. Сматрамо да је то добар примјер који би требало сви да слиједе и да помогнемо нашим здравственим радницима у овом тренутку – рекао је Поповић.

Руководилац Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Источно Сарајево Марела Шагољ истакла је да кроз ковид амбуланту дневно прође око 150 људи и да ће донирани рачунар олакшати унос података у електронски здравствени картон.

– За комплетно праћење здравственог стања нама је неопходан електронски здравствени картон за шта нам је потребан рачунар – рекла је Шагољева.

Она је изразила захвалност руководству Електротехничког фаултета за исказано разумијевање и пружање помоћи, напомињући да ће од сутра у функцији бити још једна ковид амбуланта у Миљевићима, због повећаног броја пацијената.

Шагољева је додала да је све што је до сада урађено у ковид амбуланти записано у протоколу, није у електронским здравственим картонима пацијената, што и јесте представљало највећи проблем.

Према њеним ријечима, људи и даље не поштују прописане мјере ради заштите од вируса корона, те да су, када се заразе, дјелимично и сами криви за то.

– Оног тренутка када се особа зарази, онда се код ње појави страх за живот, настаје паника и тада креће стампедо према здравственим установама. Превише је информација и у медијима и нормално је да су људи уплашени. Ипак, они са благом клиничком сликом требало би да остану код куће, као што је случај и са другим вирозама, а уколико висока температура, кашаљ, отежано дисање трају неколико дана, онда да нам се јаве – напоменула је Шагољева.

Она сматра да је у “поплави” пацијената који долазе, могуће да се неће стићи посветити онима којима је заиста неопходна медицинска помоћ, напомињући да тренутно имају троје заражених љекара, који су у изолацији, док остали дају максимално у раду, те да не зна колико ће све ово још моћи да издрже.

Filter 2019