Mon. Nov 23, 2020
ћирилица /латиница

Провјера антитијела код грађана РС почиње данас

Извор: Независне

На територији Републике Српске данас почињу серолошка испитивања, први резултати се очекују за мјесец и по, док је током јучерашњег дана број заражених и даље био изузетно висок, а стизали су и драматични апели да грађани воде рачуна о поштовању мјера.

“Стигли су нам сви апарати и антитијела и већ од првог дана ове седмице можемо почети с првим радњама. Почећемо с едукацијом особа које ће радити анкетирање и вађење крви, морамо их упутити у све протоколе, а с друге стране морамо испробати и антитијела”, рекао је за “Независне” Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета у Фочи.

Додао је да не знају којом брзином ће се ова испитивања вршити, посебно када се узме у обзир прилично лоша епидемиолошка ситуација.

Национална студија серопреваленције ковид-19 инфекције у популацији РС, која је значајна јер ће дати увид у присуство антитијела на вирус корона грађана РС, требало би да се спроведе у двије фазе.

Kако је Бокоњић раније још рекао, прва фаза овог испитивања биће спроведена на 1.700 узорака.

Број новозаражених вирусом корона у БиХ и даље је велики, а дежурно особље ковид одељења Универзитетског клиничког центра РС послало је јуче драматичан апел становништву РС да поштује мјере заштите од вируса корона, јер је, како наводе, здравствено особље свих ковид одjељења на измаку снаге.

Нагласили су да овакав темпо прегледа и пријема пацијената неће моћи дуго издржати.

“У протеклих неколико дана прегледано је више од 1.000 пацијената, хоспитализовано је више од 320 нових пацијената, што је прави стампедо у осмом мјесецу трајања пандемије, те је сва енергија радника исцрпљена или на измаку”, навели су у апелу.

Ако се овакав тренд пријема пацијената настави, поручили су, ни најбоље опремљене просторије и најодговорнији људски ресурси неће моћи спријечити катастрофу великих размјера.

Истакли су да баш због тога и апелују на грађане да поштују све прописане мјере.

“Апелујемо на становништво РС да одмах приступи највишем степену заштите од вируса корона који подразумијева прописану дистанцу, ношење заштитних маски, дезинфекцију простора и хигијену руку како би се ширење вируса зауставило”, навели су у саопштењу из УKЦ-а.

Истакли су да баш због тога и апелују на грађане да поштују све прописане мјере.

Filter 2019