Mon. Nov 30, 2020
ћирилица /latinica

Pale: Bespovratna sredstava privrednicima pogođenim pandemijom virusa korona

DCIM100MEDIADJI_0061.JPG

Izvor: Paljanske novosti

Opština Pale raspisala je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava privrednicima pogođenim pandemijom virusa korona, za koji će iz opštinskog budžeta biti izdvojeno 265.000 KM, a prijave na Javni poziv za dodjelu ovih sredstava privrednicima otvorene su do srijede, 4. novembra.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale Igor Ikonić rekao je da će ova sredstva biti dodijeljena putem direktnih i indirektnih mjera, sa ciljem pomoći i očuvanja likvidnosti preduzetnika sa područja ove lokalne zajednice.

„Direktne mjere odnose se na poboljšanje likvidnosti preduzetnika, kojima je u periodu od marta do maja 2020. godine bio zabranjen rad odlukom Republičkog i Opštinskog štaba za vanredne situacije, a tu će moći aplicirati preduzetnici kojima je u potpunosti bio zabranjen rad i oni kojima je bilo dozvoljeno da rade, ali su, usljed pandemije, imali smanjen obim posla. Drugi dio direktne mjere odnosi se na pomoć radnicima koji su ostali bez posla u periodu od 16. marta do 11. maja, odnosno u prvom talasu pandemije virusa korona. Za direktne mjere biće izdvojeno 250.000 KM, odnosno, 200.000 za pomoć preduzetnicima i 50.000 KM za pomoć radnicima. Druga, indirektna mjera, odnosi se na pomoć ugostiteljima u vidu oslobađanja od zakupa javnih površina, odnosno ljetnjih bašti, koji su plaćali zakup, Opština će se odreći prihoda od zakupa u ukupnom iznosu od 15.000 KM“, objasnio je Ikonić.

On je dodao da, prema informacijama kojima raspolažu u Odjeljenju, očekuju prijavu oko 200 preduzetnika kojima je bio u potpunosti zabranjen rad i ova mjera se odnosi prvenstveno na njih, dok su ukupan iznos za pomoć radnicima koji su ostali bez posla uskladili sa podacima evidencije Biroa za zapošljavanje Pale.

„Ovo je nastavak realizacije podsticaja kojima Opština pokušava pomoći poslovnoj zajednici u smislu podrške investicionom ulaganju, koje smo imali kroz raniji javni poziv za pomoć preduzetnicima, kojim smo obuhvatili 109 preduzetnika i iz budžeta izdvojili oko 140.000 KM. Dakle, ovo je nastavak podrške preduzetnicima, s tim što je u ovome pozivu naglasak na preduzetnicima koji su pretrpjeli direktnu štetu od pandemije virusa korona. Nadamo se da ćemo nastaviti da pomažemo našu poslovnu zajednicu i nama je važno da u ovome teškom vremenu poslovna zajednica osjeti da Opština stoji uz njih. Želimo da im pošaljemo jednu pozitivnu poruku, da se mogu osloniti na svoju Opštinu Pale, a mi ćemo nastaviti implementirati ovakve i slične projekte“, dodao je Ikonić.

Javni poziv juče je objavljen u dnevnom listu „Glas Srpske“, na oglasnoj tabli Opštine Pale i na zvaničnoj internet stranici Opštine: https://www.pale.rs.ba, a rok za podnošenje prijava na konkurs je 15 dana od dana objavljivanja u dnevnom listu.

Filter 2019