Thu. Nov 26, 2020
ћирилица /латиница

Пале: Бесповратнa средстава привредницима погођеним пандемијом вируса корона

DCIM100MEDIADJI_0061.JPG

Извор: Паљанске новости

Општина Пале расписала је Јавни позив за додјелу бесповратних средстава привредницима погођеним пандемијом вируса корона, за који ће из општинског буџета бити издвојено 265.000 КМ, а пријаве на Јавни позив за додјелу ових средстава привредницима отворене су до сриједе, 4. новембра.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Пале Игор Иконић рекао је да ће ова средства бити додијељена путем директних и индиректних мјера, са циљем помоћи и очувања ликвидности предузетника са подручја ове локалне заједнице.

„Директне мјере односе се на побољшање ликвидности предузетника, којима је у периоду од марта до маја 2020. године био забрањен рад одлуком Републичког и Општинског штаба за ванредне ситуације, а ту ће моћи аплицирати предузетници којима је у потпуности био забрањен рад и они којима је било дозвољено да раде, али су, усљед пандемије, имали смањен обим посла. Други дио директне мјере односи се на помоћ радницима који су остали без посла у периоду од 16. марта до 11. маја, односно у првом таласу пандемије вируса корона. За директне мјере биће издвојено 250.000 КМ, односно, 200.000 за помоћ предузетницима и 50.000 КМ за помоћ радницима. Друга, индиректна мјера, односи се на помоћ угоститељима у виду ослобађања од закупа јавних површина, односно љетњих башти, који су плаћали закуп, Општина ће се одрећи прихода од закупа у укупном износу од 15.000 КМ“, објаснио је Иконић.

Он је додао да, према информацијама којима располажу у Одјељењу, очекују пријаву око 200 предузетника којима је био у потпуности забрањен рад и ова мјера се односи првенствено на њих, док су укупан износ за помоћ радницима који су остали без посла ускладили са подацима евиденције Бироа за запошљавање Пале.

„Ово је наставак реализације подстицаја којима Општина покушава помоћи пословној заједници у смислу подршке инвестиционом улагању, које смо имали кроз ранији јавни позив за помоћ предузетницима, којим смо обухватили 109 предузетника и из буџета издвојили око 140.000 КМ. Дакле, ово је наставак подршке предузетницима, с тим што је у овоме позиву нагласак на предузетницима који су претрпјели директну штету од пандемије вируса корона. Надамо се да ћемо наставити да помажемо нашу пословну заједницу и нама је важно да у овоме тешком времену пословна заједница осјети да Општина стоји уз њих. Желимо да им пошаљемо једну позитивну поруку, да се могу ослонити на своју Општину Пале, а ми ћемо наставити имплементирати овакве и сличне пројекте“, додао је Иконић.

Јавни позив јуче је објављен у дневном листу „Глас Српске“, на огласној табли Општине Пале и на званичној интернет страници Општине: https://www.pale.rs.ba, а рок за подношење пријава на конкурс је 15 дана од дана објављивања у дневном листу.

Filter 2019