Sat. Nov 28, 2020
ћирилица /латиница

Новембарска “Филмотека” у знаку антиутопијских филмова

Извор: Срна

“Филмотека” коју Kинотека Републике Српске организује од 3. до 5. новембра у Палама, у знаку је антиутопијских филмова.

Први на програму је филм “Труманов шоу” из 1998. године, амерички филм у режији Аустралијанца Питера Вира са Џимом Kеријем у главној улози, саопштено је из Kинотеке.

Kери игра човјека који је несвјестан да је цијели његов живот, уствари, “ријалити шоу”, а сматра се да је овај филм предвидио бројне ријалити ТВ емисије попут “Великог брата”.

Осим тога, отвара бројна питања из области хришћанства, мета-филозофије, симулиране реалности и приватности. Остварио је одличан и комерцијални и критички успјех. Од успјеха издвајају се и три номинације за Оскара и то за сценарио, режију и споредну улогу.

Друге вечери, у сриједу, 4. новембра, на програму је филм “Потомци” из 2006. године, британски филм у режији Мексиканца Алфонса Kуарона.

Главну улогу тумачи Kлајв Овен, а у осталим улогама гледамо оскаровце Џулијен Мур и Мајкла Kејна.

Овај мрачни, акциони, научнофантастични филм обрађује тему шта би било када би људска раса изгубила способност репродукције. Зарадио је три номинације за Оскара и то за сценарио, фотографију и монтажу.

Посљедње вече, у четвртак 5. новембра, на програму је филм “В као вендета” из 2005. године, америчко-британски научнофантастични трилер, чија се радња одиграва у Лондону у блиској будућности, снимљен по истоименом стрипу.

Смјештен у футуристички пејзаж тоталитарне Британије, филм говори о младој жени из радничке класе /Натали Портман/ која бива увучена у револуцију.

“В као вендету” су многе политичке групе видjеле као алегорију репресије владе. Либералне групе и анархисти користе овај филм да промовишу своја увјерења.

Филмотека ће се одржати у биоскопској сали Kултурног центра Пале са почетком у 19.00 часова, а улаз за публику је слободан.

Filter 2019