Tue. Dec 1, 2020
ћирилица /latinica

Preminula Vanja Mirković

Izvor: Katera

Nakon duge borbe protiv teške bolesti u 24. godini bitku za život izgubila je naša sugrađanka, Paljanka, Vanja Mirković.

Vanja se od 2017. godine liječila, nakon što joj je tada dijagnostifikovan tumor “Erwin sarkom” . Sredinom 2017. godine, Vanja je prošla pet ciklusa hemioterapija, zatim operaciju butne kosti na kojoj se nalazio tumor, pa opet osam ciklusa terapija na onkologiji u Beogradu.

Nakon šest mjeseci bolest se vratila u vidu metastaze na više dijelova tijela. Tumor se pojavio na mozgu, plućima i butini, odakle je bolest i krenula.

Urađena je još jedna operacija na butini, a zatim tri ciklusa hemioterapija, pa još jedna operacija. Zatim je uslijedilo zračenje mozga, pa zračenje desne butine i karlice. U decembru 2019. godine je išla na gama nož na Kliničkom centru Srbije, kako bi se odstranile promjene na mozgu.

Vanji nakon toga pojavile metapromjene na kičmi i tada je primila šest ciklusa hemioterapije i zračenje kičme i karlice, da bi se nakon svega tumor progresivno pojavio na svenoidnoj kosti u glavi i uništio joj očni nerv.

Filter 2019