Thu. Nov 26, 2020
ћирилица /латиница

Од сутра примјена нових права осигураника

Извор: Срна

Осигураници Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске од сутра ће моћи да користе нова права из здравственог осигурања, првенствено у области продужене медицинске рехабилитације која се, између осталог, односе на оне који су прележали вирус корону, као и на дjецу до 15 година.

Из Фонда су навели да сутра почиње примјена прописа којим је, између осталог, омогућено осигураницима који су прележали инфекцију вирусом корона на продужену медицинску рехабилитацију у трајању до 28 дана, а у случају потребе и на обнову рехабилитације.

Ово право остварује се на основу отпусног писма из болнице, на приједлог надлежних љекара специјалиста.

Измјеном Правилника о условима и начину остваривања права на продужену медицинску рехабилитацију омогућена је рехабилитација и осигураницима послије акутног инфаркта миокарда на приједлог кардиолога, васкуларног или кардиохирурга, док су раније ово право имали само осигураници који су имали неки оперативни захват на срцу.

Новина је и да ће дjеца до 15 година, када је то неопходно, моћи да одлазе на продужену медицинску рехабилитацију, више пута у току године, и то само на упутницу породичног доктора, без комисијског одлучивања.

Из ФЗО подсјећају да су прије неколико година омогућили да дjеца до 15 година имају право сваке године на рехабилитацију.

“Такође, тада смо и дjеци до 18 година омогућили рехабилитацију без комисијског одлучивања и ограничавања трајања рехабилитације”, наводи се у саопштењу.

У случајевима посттрауматских стања, односно прелома код дjеце, још раније је омогућено да се дjеци обезбиједи директан приступ рехабилитацији и након ванболничког збрињавања.

“Дакле, сада је учињен још један искорак и настављен је континуитет у обезбјеђивању што квалитетније здравствене заштите најмлађих. Такође, протеклих година, поред за дjецу, доступност медицинске рехабилитације је нарочито унапријеђена и за лица са инвалидитетом, али и за осигуранике са другим обољењима и стањима”, наводи се у саопштењу.

Да поред проширења права, настоје и поједноставити процедуре остваривања права, из ФЗО потврђују и новим примјером једноставније процедуре код одобравања продужетка медицинске рехабилитације.

Раније су осигураници сами морали да поднесу захтјев стручној комисији да им се одобри већи број дана рехабилитације, док ће сада здравствена установа у којој се лијечи осигураник подносити захтјев за продужетак рехабилитације.

Поред новина у области продужене медицинске рехабилитације, од сутра ће лијекови “еноксапарин” и “далтепарин”, које најчешће користе труднице код тромбофилије и венске тромбозе, убудуће ићи на терет Фонда, а не домова здравља.

“Захваљујући томе, очекујемо да ће ови лијекови бити доступнији трудницама, а истовремено ћемо значајно финансијски растеретити домове здравља. С обзиром на то да су поменути лијекови представљали велико финансијско оптерећење за домове здравља, дешавало се да их труднице саме морају да купују, јер их није било у домовима здравља, и накнадно рефундирају трошкове од Фонда”, наводе из ФЗО Републике Српске.

Осигураницима за вријеме болничког лијечења биће убудуће доступан нови лијек “ертапенем”.

Ријеч је о антибактеријском лијеку који је намијењен првенствено лијечењу дjеце, али и одраслих у случајевима инфекције коже и меких ткива код дијабетичног стопала, акутних гинеколошких инфекција и другог.

У саопштењу се наглашава да наведена проширења права из здравственог осигурања потврђују опредијељеност ФЗО Републике Српске да, када год се укаже финансијска могућност, раде на додатном побољшању здравствене заштите грађана Српске и да је то њихов приоритет.

Filter 2019