Југовић: За прву фазу топловода 800 000 KМ

Извор: Срна

Фото: Филтер

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је данас да је општина обезбиједила 800.000 KМ за прву фазу измијештања градске топлане.

Југовић је, након посјете градилишта новог топловода, рекао да ће се на прољеће кренути са другом фазом изградње новог система даљинског гријања на подручју општине.

Он је нагласио да је укупна вриједност пројекта око 1,5 милиона KМ и да ће на тај начин бити направљена веза од локације будућег и садашњег постројења, те да ће бити створени услови за измјештање топлане.

“Изградња ће трајати у наредне двије године, а ново постројење ће имати најсавременије филтере када је у питању екологија”, рекао је Југовић и додао да је ово озбиљна и вриједна инвестиција.

Он се захвалио извођачу радова конзорцију “Гријањеинвест” и “Термотехника”, чија је добра сарадња са локалном заједницом омогућила да се до почетка зиме заврши прва фаза радова.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да му је драго да данас присуствује почетку озваничењу радова на реализацији једне веома битне инвестиције за цијели град Источно Сарајево.

“Желим да честитам Југовићу на стратешки одважном и храбром потезу”, рекао је Ћосић и додао да је ово за Пале изузетно битан пројекат.

Ћосић истиче да руководство општине Пале води рачуна и о томе да из једне урбане зоне измјести постројење.

Имајући у виду да у саставу града Источно Сарајево има више предузећа која се баве испоруком топлотне енергије, Чосић каже да треба размишљати о одређеној врсти координације и прављењу кровног конзорцијума који би се на нивоу града бавио испоруком топлотне енергије

Он је додао да би тај конзорцијум водио рачуна и о томе да инсталисана снага топлотне енергије која се испоручује потрошачима буде битна и привлачна будућим донаторима.

“Чињеница је да је ово подручје јако примамљиво за улагање у ове пројекте и убјеђен сам да је ово будућност, ако се споји са могућим спалионицама отпада и прављењем регионалне депоније”, рекао је Ћосић.

Представник Kонзорцијума извођача радова Љубиша Танић истакао је да је одважан потез садашњег општинског руководства да уђе у рјешавање једног вишедецинској проблема на Палама.

Он је нагласио да је прије десетак година постојала идеја како да се постојећа топлана из епицентра Пала премјести на другу локацију, али да су, нажалост, прилике пропуштене и да се сада кренуло са релаизацијом прве фазе која је битна.

Танић каже да је прва фаза изазовна јер током извођења радова наилазе на разне инсталације, морају дијелом преусмјерити и саобраћај.

Он наглашава да је ово прва фабрика која се гради на Палама након протеклог рата.

“Ово је фабрика енергије или тополте која ће имати 20 мегавата и која ће омогућити ослобађање исто толико електричне енергије, која се, нажалост, тренутно брутално користи за загријавање већине станова у Палама“, истакао је Танић.

Он напомиње да ће нови котловоди имати скоро дупло већи степен корисности од постојећих, што значи да ће за исту количину сјечке коју сада користе моћи гријати дупло већу површину објеката.

Танић додаје да ће будуће постројење топлане бити потпуно савремено са електростатичким филтерим, без икаквих посљедица по околно становништво.

Filter 2019