Wed. Jan 20, 2021
ћирилица /латиница

Пале: Ове године регистровано 30 случајева насиља у породици

Извор: Срна

Центар за социјални рад Пале за 11 мјесеци регистровао је 30 случајева насиља у породици, што је за 36,7 одсто више него за цијелу прошлу годину, изјавио је Срни директор ове установе Срђан Баралић.

Он је навео да је то за 66,7 одсто више случајева насиља у породици него 2018. године.

Баралић је указао да су најчешћи разлози за такве појаве проблеми који су, усљед дисфункционалности породице, “испливали на видјело”, као и алкохолизам, који није на првом мјесту.

Према његовим ријечима, Центар је у највећем броју случајева предлагао изрицање заштитних мјера, а жртвама насиља, као и насилницима, дата је могућност психо-социјалне помоћи на сређивању породичне дисфункционалности.

Када је ријеч о дјеци, Баралић је навео да се рјеђе дешава директно насиље над дјететом, али да, неријетко, насиљу у породици свједоче дјеца, што има елемент емоционалног насиља.

“Све је мање ситуација гдје постоји страх да се пријави насиље. Када и постоји таква ситуација, због озбиљнијих опасности, Центар приступа са већим опрезом и на терену, уколико је потребно, директно договара са полицијом интервенцију и ту нема великих проблема”, рекао је Баралић.

Он је истакао да се понекад дешава да жртва не жели да покрене кривичну пријаву, али то не амнестира надлежне да ураде све што је у њиховој моћи да се насиље процесуира на адекватан начин.

Баралић је додао да је сарадња Центра за социјални рад са паљанском Полицијском станицом и одговарајућим здравственим установама веома добра.

Међународна кампања “Шеснаест дана активизма против родно заснованог насиља” симболично је почела 25. новембра и трајаће до 10. децембра, а има за циљ подизање свијести и указивање јавности на присутно насиље над женама.

Filter 2019