Mon. May 10, 2021
ћирилица /латиница

Пале: Брига о малољетној дјеци чији је отац преминуо од вируса корона

Извор: СРНА

Општина Пале и овдашњи Центар за социјални рад предузели су активности како би помогли малољетним брату и сестри, С.К. и К.К, чији је отац, са којим су живјели у домаћинству, недавно преминуо усљед инфекције вирусом корона, саопштено је из Јавне установе Центар за социјални рад.

Из ове установе наводе да су од прошлог петка, када је Центар добио информацију о смрти њиховог оца, одмах били на терену и, с обзиром на то да је био викенд, извршили набавку основних намирница, те координисали активности са Домом здравља Пале на узимању узорака и од дјеце, због отклањања сумњи могуће инфекције.

-У сарадњи са донаторском организацијом “World vision”, за К.К, која је први разред средње школе, обезбијеђен је и достављен таблет уређај, како би могла да прати наставу по онлајн систему, јер су и она и њен брат због околности у вези са смрћу оца, тренутно у препорученој изолацији –  истиче се у саопштењу.

-Центар за социјални рад је, како је то дефинисано законским прописима, одредила старатеља за посебне случајеве који води бригу о њима, а тренутно је у току и процедура отварања намјенског рачуна на који ће бити уплаћивана средства на име помоћи коју је, у првом реду, најавила општина Пале, односно начелник Бошко Југовић –  наводи се у саопштењу.

Из ове установе наглашавају да је општина Пале на себе преузела обавезу да прије зиме обезбиједи основне услове за живот малољетних брата и сестре, од набавке огрева, па до санације оштећених инсталација.

Центар за социјални рад Пале наставиће да проводи све законом дефинисане процедуре и убрзо ће бити одређен редослијед корака с циљем предузимања мјера заштите дјеце у оваквим ситуацијама.

Ова установа апелује на поједине медије да пажљиво извјештавају јавност о цијелом случају, који је осјетљив, да имају у виду да је потребно, колико је могуће, заштити идентитет малодобне дјеце, те да имају на уму да је ријеч о малољетницима који су се суочили са породичном трагедијом и боли, коју сви морају да разумију и поштују.

-Осјећамо обавезу да, као установа која води бригу о социјално најугроженијим категоријама становништва, апелујемо на све неодговорне појединце и неформалне групе које дјелују путем друштвених мрежа да не злоупотребљавају цијелу ову ситуацију и породичну трагедију двоје малољетних лица, те, сходно актуелном периоду, да је не пребацију на политички терен –  истиче се у саопштењу.

Filter 2019