Sun. Jan 17, 2021
ћирилица /латиница

На спомен-плочи Диани Будисављевић у Инсбруку писаће – “спасавала углавном српску дјецу”

Извор: Срна

Сенат аустријског града Инсбрука једногласно је одлучио да на родној кући Диане Будисављевић постави спомен-плочу на којој ће писати да је спасила више хиљада претежно српске дјеце из концентрационих логора фашистичког усташког режима у тадашњој Независној Држави Хрватској /НДХ/.

Чланови Сената и Одбора за културу града Инсбрука су 18. новембра на сједници Сената града једногласно усвојили коначну верзију текста на спомен-плочи за Диану Будисављевић.

Усвојени текст који ће писати на спомен-плочи гласи:

“Диана Будисављевић, рођена Обексер, 1891-1978

Диана Будисављевић из Инсбрука је током Другог свјетског рата уз помоћ других подржавалаца спасила више хиљада претежно српске дјеце из концентрационих логора Фашистичког усташког режима у тадашњој Независној држави Хрватској.

Тек много година послије њене смрти њен хумани ангажман постао је познат и у њеном родном граду. Овом спомен-плочом на њеној родитељској кући град Инсбрук одаје пошту овој храброј жени.

Градска општина Инсбрук”.

Српска православна омладина Инсбрука /СПОЈИ/ истиче да их веома радује што се град одлучио за верзију имена Диане Будисављевић, каква је, истичу, и на њеном надгробном споменику на инсбрушком Западном гробљу, преноси РТС.

У писму управи града Инсбрука, чланови удружења исказали су поштовање на исказаној храбрости, јер су одлучили да огромну већину од геноцида спасене дјеце назову својим именом и тако их сачувају од заборава.

“То је веома важан и кључни корак који доказује да се у Инсбруку обраћа пажња на све аспекте једне савремене и живе културе сећања. Најважније у томе јесте свакако да се идентитет жртава, а у овом случају спасене деце, не прећути, што сте Вашом одлуком успешно и спровели у дело”, наводи СПОЈИ.

Социјалдемократски покрет ослободилаца Тирола и СПОЈИ први су покренули иницијативу да се сачува сјећање на Диану Будисављевић и то 2010. године.

Тада су покушали да издејствују постављање спомен-плоче на њеној родној кући у улици Марије Терезије у самом центру Инсбрука.

Оно што тада није пошло за руком, сада је кроз преузимање ове тематике од града Инсбрука, успјело.

Filter 2019