Wed. Dec 2, 2020
ћирилица /latinica

Otkud baba? 40 godina od premijere “Ko to tamo peva”

Izvor: nova.rs/Ana Maria Rosi

Premijera je bila 23. oktobra 1980. u beogradskom bioskopu Kozara, koji danas više ne postoji. Sala se tresla od smijeha. Šijan više nije morao da brine.

Riječ je o kultnom filmu nastalom po scenariju Duška Kovačevića “Ko to tamo peva” koji je, prije 40 godina, imao premijeru. Prije toga je prikazan tadašnjem Umjetničkom vijeću. Sala u Košutnjaku bila je dupke puna. Tokom filma niko se ni jedan jedini put nije nasmijao.

Snimanje je počelo 4. aprila 1980. godine. Dogovoreno je da traje samo 21 (snimajući) dan, zbog čega se radilo i po 20 sati dnevno. Nisu korišćeni reflektori, pa je cijeli film u smeđim i crnim tonovima. Čak je za noćne scene kao glavno osvjetljenje korišćena logorska vatra.

Foto: Jugoslovenska kinoteka

Iako je Pavle Vuisić u filmskim krugovima važio kao “težak za saradnju, nezgodan i neko ko voli da popije”, on je svakog jutra bio prvi na okupljanju, oran i trijezan. I što je veoma važno, on je od početka, bezrezervno vjerovao u ovaj film, dok najveći dio ekipe nije baš bio načisto kuda ide ta priča. Zajedničko im je bilo da su svi, požrtvovano radili sve što je Šijan tražio, i lepo su se zabavljali.

Foto: Jugoslovenska kinoteka

Ulogu Miška Krstića Šijan je namijenio Bogdanu Dikliću, koga iz matičnog pozorišta nisu pustili na snimanje, pa je naknadno odabran Aleksandar Berček koji je zaradio čuvenu rečenicu – vozi Miško! Dragan Nikolić nije bio predviđen u prvim podjelama, ali se ispostavilo da mu je uloga šlager-pjevača potpuno legla, a bila je ujedno i sjajna posveta Žiki Pavloviću i Džimiju Barki.

U većem dijelu filma na zadnjem sjedištu, odmah pored prasića, pojavljuje se baba obučena u crno. Povodom nje postojale su razne teorije, od toga da predstavlja smrt, koja ih čeka na kraju, ili da baba ustvari pazi na prasiće. Gledaoce je zbunjivalo i to što babe čas ima, čas nema. Nije ni potpisana na špici. Šijan je objasnio da je to baba koju su usput našli i stalno je bila u autobusu, ali se zbog lošeg osvjetljenja nije uvijek vidjela. Slavko Štimac je priznao da je se uopšte ne sjeća.

Foto: Jugoslovenska kinoteka

Čuveni autobus koji je jednako junak ovog filma scenariste Dušana Kovačevića, nabavio je scenograf Veljko Despotović u Sloveniji, gdje ga je koristio Živojin Pavlović za film “Doviđenja u sledećem ratu”. Bio je sivomaslinaste boje, vojnički, sa sicevima, pa su morali da ga prefarbaju i dodaju blato, rđu i prašinu, izvade siceve i postave klupe. Bilo je predviđeno da u završnoj sceni prilikom bombardovanja životinje pobegnu iz zoološkog vrta, međutim odustalo se, jer zbog Titove smrti je u zemlji bila gotovo vanredna situacija.

Foto: Jugoslovenska kinoteka

Slobodanu Šijanu su u montaži sugerisali da izbaci ljubavnu scenu Nede Arnerić i Slavka Štimca u šumi, što on nije prihvatio. Danas je ona jedna od često pominjanih i analiziranih.

Prije premijere, film je prikazan Umetničkom veću. Sala u Košutnjaku bila je dupke puna. Prilikom projekcije Šijan je ostao zabezeknut. Tokom cijelog filma niko se ni jedan jedini put nije nasmijao. Premijera je bila 23. oktobra 1980. u beogradskom bioskopu Kozara, koji danas više ne postoji. Sala se tresla od smijeha, pa Šijan više nije morao da brine. Obišao je cijelu Jugoslaviju, svuda izuzetno gledan.

Vrijedan pažnje je podatak da je 14. decembra 2017. godine u Jugoslovenskoj kinoteci, održana Specijalna projekcija digitalno restaurisane kopije filma “Ko to tamo peva”. Buran aplauz dobili su reditelj Slobodan Šijan, scenarista Dušan Kovačević, direktor fotografije Božidar Bota Nikolić, glumci Neda Arnerić i Boro Stjepanović i dramaturg Filip David.

Foto: Jugoslovenska kinoteka

Kao iznenađenje, nastupili su muzičari iz filma Miodrag i Nenad Kostić koji su uoči projekcije uživo izveli čuvenu numeru “Za Beograd”, s firmom Krstić. Film “Ko to tamo peva” je prvi od deset filmova koje Jugoslovenska kinoteka restauriše u saradnji sa kompanijom Vip mobile, a prikazivala ih je u narednim godinama. Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić istakao je značaj projekta “Vip Kinoteka” za očuvanje srpske filmske baštine, kao i složenost posla digitalne restauracije, za koji Kinoteka ima profesionalno obučene kadrove.

Originalni plakat ovog filma osmislio je dizajner svjetskog renomea Mirko Ilić. Na filmskom festivalu u Kanu 2020. “Ko to tamo peva” je prikazan u selekciji “Kan klasik”!

Filter 2019