Sun. Nov 29, 2020
ћирилица /латиница

Маске обавезне и на отвореном

Извор: РТРС/Мондо

Републички штаб за ванредне ситуације, како би се зауставио тренд лоше епидемиолошке ситуације, увео је мјеру обавезе ношења заштитне маске на отвореном, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Републички штаб за ванредне ситуације одлучио је данас да је ношење заштитне маске на отвореном обавезно, осим за дјецу млађу од седам година, лица са посебним потребама која не могу сама да скину маску и за вријеме спортских активности.

Ова мјера је уведена с циљем заштите здравља грађана, као и економске ситуације у Републици Српској.

На сједници је истакнуто да се апелује на грађане да максимално поштују превентивне мјере и своје понашање ускладе са обавезујућим мјерама, а која се односе на ношења маски у затвореном простору и на отвореном простору, а у складу са упутством Инсититута за јавно здравство Републике Српске, затим дезинфекције простора и избјегавање свих јавних окупљања.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас одлуку да се забрањује музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће.

Министар здравља РС Ален Шеранић је казао да је тамо гдје је била музика уживо било евидентно опуштеније понашања и непридржавање мјера.

“До 16. новембра се забрањују приватна окупљања већа од десет особа, као што су свадбе, крштења, прославе и друго… Kомунална полиција и полиција МУП-а РС ће то контролисати. На приватни посјед се не може ући само на основу овог закључка Штаба, него на основу одредби јавног реда и мира и слично. Приватна окупљања треба свести на минмиум. То нас највише угрожава када је у питању ширење вируса корона,” казао је Шеранић.

На питање да ли грађанин може, примјера ради, да слави крсну славу или било који приватни догађај у ресторану, а не може на приватном посједу, надлежни нису дали конкретан одговор.

Није прецизирано какве су казне предвиђене за приватно окупљање веће од десет особа.

Министар Шеранић је истакао и да је препоручено да се „установи рад од куће“.

Прецизирао је и да, када је у питању обавеза ношења маски на отвореном, постоје три изузетка – дјеца до седам година, особе са посебним потребама који је не могу скинути и ставити маску без туђе помоћи, те током физичке, спортске и рекреативне аквитности у оквиру спортских објеката.

Filter 2019