Tue. Oct 20, 2020
ћирилица /latinica

Pale: Osveštan spomenik Patrijarhu Pavlu

Izvor: Filter/ V.Č

U porti Sabornog hrama u Palama danas je osveštan spomenik Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu.

Spomenik, koji je dar preduzeća “Stanišić” građanima Pala povodom 25 godina uspješnog rada ovog preduzeća, osveštao je stavrofor Vladislav Topalović, a svečanosti su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, konzul Republike Srbije u BiH Olivera Šopalović, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, načelnici opština Pale, Istočno Novo Sarajevo i Istočni Stari Grad, drugi gosti i građani.

Spomenik Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu koji je postavljen u porti Sabornog hrama na Palama djelo je akademskog vajara i slikara Bojana Mikulića iz Banje Luke.

Spomenik je visine 250 cm, težine oko 350 kilograma, a urađen je u bronzi i livenje samog spomenika rađeno je u umjetničkoj livnici “Janković” u Smederevu.

Osnivač preduzeća “Stanišić” Aco Stanišić istakao je tokom svog obraćanja da su u preduzeću odlučili ovaj jubilej obilježiti drugačije od svih prethodnih i to tako što će svom gradu i svojim sugrađanima za svu podršku koju im godinama pružaju darovati ovaj spomenik, koji će trajati decenijama i duže, kao dar onima koji danas žive i onima koji će tek živjeti na Palama.

On je dodao i to da je namjera da postavljeni spomenik Paljane svakodnevno podsjeća da osnovne postulate ljudskosti i onoga kakav svako od nas treba i može da bude, a čemu je sve nas svojim primjerom učio blagopočivši patrijarh srpski gospodin Pavle.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je preduzeću “Stanišić” za poklon građanima Pala, te najavio završetak radova na platou uz Saborni hram Svetog arhangela Gavrila.

On je istakao da je na sinoćnjoj sjednici građevinskog odbora hrama dogovoreno vanjsko uređenje porte, a da će u narednim danima početi uređenje cokle i svjetlarnika na bočnim stranama crkve.

“Na proljeće ćemo popločati čitav plato oko hrama. Ovaj hram biće mjesto sabornosti, okupljanja, ne samo Paljana, nego i svih ljudi Sarajevsko-romanijske regije i Republike Srpske, kao i vraćanja svih pozitivnih strana i vrlina”, navodi Jugović.

On je čestitao jubilej četvrt vijeka postojanja kompanije “Stanišić”, te poželio da potraje još mnogo vijekova, kao što će potrajati i hram i spomenik.

Čubrilović je građanima Pala poželio da ih ovaj spomenik podsjeća na poruke patrijarha Pavla, prije svega najpoznatiju “budimo ljudi” i da se ponašaju u duhu te poruke.

Prema njegovim riječima, taj spomenik će ostati kao uspomena ne samo građanima Palama, nego svima u Republici Srpskoj.

Čubrilović je rekao novinarima da porodica Stanišić nije mogla da pokloni ljepši dar svome gradu povodom 25 godina postojanja kompanije “Stanišić”, jer je patrijarh Pavle jedan od najznačajnijih duhovnika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskoj istoriji.

On je dodao da 25 godina u jednom sektoru koji se tek razvija nije kratak period, a tako uspješno raditi i voditi firmu, pa pokloniti ovakav spomenik svom gradu, pokazuje koliko je porodica Stanišić ozbiljna u svojim namjerama.

Filter 2019