Fri. Oct 30, 2020
ћирилица /latinica

Sutra svečano otvaranje Trga Republike Srbije (FOTO)

Izvor: Opština Istočno Novo Sarajevo

U Istočnom Novom Sarajevu sutra u 18:00 biće upriličeno svečano otvaranje novoizgrađenog Trga Republike Srbije, u čiju izgradnju je uloženo 1.985.000 KM.

Svečanom otvaranju trga prisustvovaće visoki zvaničnici i predstavnici Republike Srpske i Srbije, najavljeno je iz opštinske uprave.

Trg je izgrađen iz sredstava Vlade Srbije koja je donirala 1.000.000 evra.

Trg se nalazi između Ulice vojvode Radomira Putnika i Spasovdanske ulice, te se naslanja na park Gavrilo Princip i obdanište “Patrijarh Pavle”

Centralno mjesto na trgu zauzima spomenik Porodici koji će biti postavljen na Spasovdan 2021. godine, a biće izrađen od bronze i visok 3,20 metara.

Autor spomenika je akademski vajar Zoran Kuzmanović, koji je i autor brojnih spomenika od kojih se izdvajaju spomenici Gavrilu Principu u opštini Istočno Novo Sarajevo i Beogradu, patrijarhu Makariju i Mehmed paši Sokoloviću u Višegradu, te posljednja restauracije Beogradskog pobednika na Kalemegdanu.

Trg Republike Srbije sadrži centralnu zonu koja je popločana kamenom i kombinacijom behaton ploče, a od nedavno je u funkciji fontana i javne česme, te su postavljene i klupe.

Završeno je i ozelenjavanje površina, sadnja zimzelenog i listopadnog drveća kao i niskog i visokog rastinja.

Filter 2019