Tue. Oct 20, 2020
ћирилица /латиница

Сутра свечано отварање Трга Републике Србије (ФОТО)

Извор: Општина Источно Ново Сарајево

У Источном Новом Сарајеву сутра у 18:00 биће уприличено свечано отварање новоизграђеног Трга Републике Србије, у чију изградњу је уложено 1.985.000 КМ.

Свечаном отварању трга присуствоваће високи званичници и представници Републике Српске и Србије, најављено је из општинске управе.

Трг је изграђен из средстава Владе Србије која је донирала 1.000.000 евра.

Трг се налази између Улице војводе Радомира Путника и Спасовданске улице, те се наслања на парк Гаврило Принцип и обданиште “Патријарх Павле”

Централно мјесто на тргу заузима споменик Породици који ће бити постављен на Спасовдан 2021. године, а биће израђен од бронзе и висок 3,20 метара.

Аутор споменика је академски вајар Зоран Кузмановић, који је и аутор бројних споменика од којих се издвајају споменици Гаврилу Принципу у општини Источно Ново Сарајево и Београду, патријарху Макарију и Мехмед паши Соколовићу у Вишеграду, те посљедња рестаурације Београдског победника на Калемегдану.

Трг Републике Србије садржи централну зону која је поплочана каменом и комбинацијом бехатон плоче, а од недавно је у функцији фонтана и јавне чесме, те су постављене и клупе.

Завршено је и озелењавање површина, садња зимзеленог и листопадног дрвећа као и ниског и високог растиња.

Filter 2019