Tue. Oct 20, 2020
ћирилица /latinica

Održan međunarodni naučni poljoprivredni simpozijum “Agrosim 2020”

Izvor: SRNA

Međunarodni naučni poljoprivredni simpozijum “Agrosim 2020”, koji je održan putem video-platforme i u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, okupio je više od 600 učesnika iz 70 zemalja svijeta.

Glavne teme su bile biljna proizvodnja, zaštita bilja i bezbjednost hrane, organska poljoprivreda, zaštita životne sredine i upravljanje prirodnim resursima, stočarstvo, ruralni razvoj i agroekonomija, te šumarstvo i agrošumarstvo, saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Naučni odbor ovog simpozijuma, završenog juče, čine naučnici sa svih kontinenata, što mu daje snažan međunarodni pečat i naučni kredibilitet.

Simpozijum “Agrosim” predstavlja godišnju platformu za međunarodnu naučnu raspravu, kao i dobru priliku za razmjenu ideja, jačanje postojećih i stvaranje novih akademskih mreža, kao i za podsticanje dijaloga akademske zajednice, javnih institucija, privatnog sektora i organizacija civilnog društva po pitanju najnovijih globalnih i regionalnih trendova u agroprehrambenom sektoru.

Učesnici imaju mogućnost promovišu institucije i aktivnosti, proizvode, usluge, inovacije, uspostave nove poslovne kontakte i saradnju, kreiraju nove projektne ideje, potpišu različite partnerske ugovore i razmijene znanja i ideje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Na otvaranju simpozijuma učesnicima su se obratili prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu Jelena Krunić, dekan Poljoprivrednog fakulteta ovog univerziteta i predsjednik Organizacionog odbora simpozijuma “Agrosim 2020” Vesna Milić, predsjednik Naučnog odbora simpozijuma Dušan Kovačević, te rektor Tokijskog poljoprivrednog univerziteta Kacumi Takono.

Uslijedila su i obraćanja potpredsjednika Međunarodnog centra za napredne mediteranske agronomske studije Teodora Miana, ambasadora Italije u BiH Nikolo Minasija, ambasadora Japana u BiH Hidejuki Sakamota i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslava Lučića.

“Agrosim 2020” je organizovan u saradnji sa brojnim univerzitetima, asocijacijama, centrima i institutima iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Japana, Rusije, Turske, Grčke, Austrije, Slovačke, Ukrajine, Litvanije, Rumunije, Meksika, Španije, Italije, Egipta, Irana, Tunisa i Bugarske.

U organizaciji ovog međunarodnog naučnog poljoprivrednog simpozijuma su, osim Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, učestvovali i
Agronomski mediteranski institut iz Barija u Italiji i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa 40 partnerskih naučno-istraživačkih ustanova iz 20 zemalja svijeta.

Filter 2019