Mon. Nov 30, 2020
ћирилица /latinica

Vučeta: Nema predaha za poštonoše

Izvor: Srna

Uprkos pandemiji, poštonoše nisu kasnile sa ispunjavanjem svoje dužnosti i redovno su stizale do naših korisnika sa svim pošiljkama, te nije bilo kašnjenja u isplatama penzija, invalidnina, socijalne pomoći i ostalih davanja, kaže Vučeta

Izvršni direktor za poštanske i šalterske poslove u preduzeću “Pošte Srpske” Milenko Vučeta rekao je u intervjuu Srni da, i kada cijeli svijet stane, poštari nastavljaju put, te da bi se ovom rečenicom u najkraćem mogla opisati višemjesečna i bespoštedna borba zaposlenih u “Poštama Srpske” sa posljedicama pandemije virusa korona, koja je od proljeća bukvalno paralizovala cijeli svijet.

Vučeta je istakao da sve isplate penzija, invalidnina, socijalne pomoći i drugih prinadležnosti posredstvom “Pošta Srpske”, virus korona nije zaustavio ni na trenutak, naglasivši da ovogodišnji 9. oktobar – Međunarodni dan pošta, dočekuju u nešto drugačijoj atmosferi nego prethodne, ali da na urađeno mogu biti samo ponosni.

“Obilježavanje Međunarodnog dana pošta ove godine ima humanitarni karakter, jer je predviđeno da radnici “Pošte Srpske” koji su u mogućnosti, u Zavodu za transfuziju krvi Republike Srpske, daruju dragocijenu tečnost. Nakon toga, položićemo vijence na spomen-obilježje radnicima nekadašnjeg PTT sistema koji su dali svoj život u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, a potom ćemo našim korisnicima podijeliti zaštitne maske, kao naš doprinos borbi protiv virusa korona”, naglasio je Vučeta u intervjuu Srni povodom 9. oktobra, Međunarodnog dana pošta.

Vučeta je potvrdio da je pandemija virusa korona, koja je i dalje prijetnja ne samo u Republici Srpskoj, već i cijelom svijetu, svakako uticala i na poslovanje ovog preduzeća.

“Uticala je samim tim što smo morali da povećamo izdvajanja za nabavku zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju, te da radno vrijeme organizujemo u skladu sa preporukama nadležnih organa. Osim toga, kao što je poznato, imali smo i pojavu zaraze među našim radnicima, pa smo morali da se organizujemo i u skladu sa novonastalim okolnostima jer poštanski saobraćaj nije smio da stane”, istakao je Vučeta.

On je pojasnio da su mart i april donijeli i osjetan pad prihoda, ali već od maja taj dio poslovanja počeo je da se oporavlja, tako da, na osnovu podataka za prvih šest mjeseci, mogu da budu zadovoljni postignutim jer su povećali prihod u odnosu na isti period 2019. godine.

“No, ono na šta smo posebno ponosni jeste činjenica da, i u takvim uslovima, naše poštonoše nisu kasnile sa ispunjavanjem svoje dužnosti i redovno su stizale do naših korisnika sa svim pošiljkama. Nije bilo kašnjenja u isplatama penzija, invalidnina, socijalne pomoći i ostalih davanja, a to je, ipak, najvažnije od svega”, naglasio je Vučeta.

Na pitanje kakvo je stanje u međunarodnom poštanskom saobraćaju i da li je tu bilo problema, s obzirom na zatvaranje granica u Evropi i svijetu, izvršni direktor za poštanske i šalterske poslove u “Poštama Srpske” rekao je da je i međunarodni saobraćaj pretrpio značajan pad, ali to je nešto na šta “Pošte” zaista nisu mogle da utiču, jer je tu riječ, prevashodno, o avionskom prevozu pošiljki.

“Poznato je da su u prvim mjesecima pandemije, mnogi svjetski i evropski aerodromi bili zatvoreni, a letovi otkazani. Stanje se malo popravlja, ali još je to daleko od zadovoljavajućeg. U ovom trenutku, imamo uspostavljene veze sa 63 zemlje i među nama funkcioniše međunarodni poštanski saobraćaj”, rekao je Vučeta.

Govoreći o planovima “Pošta Srpske” u narednom periodu, on je naglasio da ovo preduzeće konstantno radi na modernizaciji poštanskog saobraćaja i usluga koje pružaju svojim korisnicima.

“Moram da naglasim da smo mi jedini poštanski operater u regionu koji je uveo uslugu “naplata na dom”, odnosno našim korisnicima nudimo mogućnost da na kućnom pragu, kod svog poštonoše, plate sve režijske račune, bez potrebe da idu do najbližih poslovnica banaka ili pošta. Ova usluga prilično je dobro prihvaćena, posebno u ruralnim područjima, jer našim korisnicima štedi i vrijeme i novac. Osluškujemo potrebe naših korisnika i nastojimo da im pružimo što kvalitetnije usluge”, istakao je Vučeta.

On je rekao da je važno naglasiti da poštonoše tokom dana pređu 8.000 kilometara u okviru Republike Srpske, a, samo u prošloj godini, preneseno je više od 35 miliona pošiljki u unutrašnjem poštanskom saobraćaju.

Osim toga, dodao je Vučeta, tokom 2019. godine obavili su i 15 miliona raznih vrsta isplata u platnom prometu Srpske.

Kada je riječ o razvoju takozvane brze pošte, gdje ovo preduzeće hvata korak sa svijetom, Vučeta je napomenuo da su planirani usavršavanje i razvoj ove poštanske usluge.

“Određeni iskoraci već su napravljeni uprkos činjenici da na našim prostorima djeluje i nekoliko privatnih operatera koji nude isključivo tu vrstu usluge. Ali, “Pošte Srpske” će, uz striktno poštovanje svih zakonskih odredaba, nastaviti da usavršavaju ovaj vid usluge i da preuzmu primat i u brzoj pošti”, naglasio je Vučeta.

Filter 2019