Sun. Oct 25, 2020
ћирилица /латиница

Цвијановић: Источно Сарајево стратешки простор за развој Републике Српске

Извор: СРНА

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је подручје Источног Сарајева стратешки простор за развој Републике Српске.
“Ми желимо да ово подручје попунимо свим могућим садржајима, како би наши грађани овдје имали све што им је потребно”, рекла је Цвијановићева данас новинарима у Источном Сарајеву након састанка са руководством Болнице “Србија”, које је предводио директор ове здравствене установе Небојша Шешлија.

Она је подсјетила да је у овом граду много пројеката реализовано, а посебно је истакла изградњу нове болнице, те је изразила задовољство што ће ускоро бити завршена и опремљена нова зграда Завода за трансфузиологију, као и остали садржаји у оквиру болничких капацитета.

“Мени је задовољство што сам данас овдје са овим вриједним људима, који су у овом периоду короне поднијели највећи терет, а то су наши радници у здравству и без њих би многе ствари изгледале другачије. Захвалност за сву ту упорност и предан рад”, навела је Цвијановићева.

Она је додала да је Влада Српске већ одавно препознала потребу да је ово подручје стратешки простор.

“Због тога много је инфраструктурних пројеката и других садржаја везаних и за омладину и за пензионере и за дјецу”, поручила је Цвијановићева и додала да вјерује у будућност Источног Сарајева.
Након обиласка болнице “Србија” Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић састала се са руководством општине Источно Ново Сарајево.


Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је након разговора са руководством општине Источно Ново Сарајево и обиласка објеката новог позоришта, спортске дворане и Трга Србије, чија је изградња при крају, да је интерес Републике Српске јако Источно Сарајево и јака Српска.
“Могу да видим успјешну реализацију свих капиталних пројеката које смо заједно осмишљавали, локална заједница и Влада Републике Српске, и ово све што се гради, надограђује и израђује ствари су које су уткане у политичку платформу која је почела са реализацијом још давне 1998. године, са тадашњом Владом Милорада Додика, уз опредјељење да је ово стратешки простор Републике Српске и да овај простор морамо попунити свим садржајима”, истакла је Цвијановићева.

Она је навела да се овај простор гради за добробит људи који живе на овом простору, не само као награда за истрајност и све оно што су прошли, него и због тога што су важни за Републику Српску.

“Због тога што су и људи и овај простор важни за Републику Српску истрајавамо на томе да се на овај начин изгради овај простор”, рекла је Цвијановићева и захвалила начелнику општине Источно Ново Сарајево Људиши Ћосићу и његовом тиму што су били на услузи Влади Српске.

Она је додала да Влада не може сама осмишљавати планове за локалне заједнице уколико нема активности које долазе са локала.

“Ми смо то овдје увијек имали и стога захвалност начелнику који је показивао упорност да треба да се реализују одређени пројекти и наравно да смо излазили у сусрет томе и Зоран Тегелтија док је био министар финансија и ја као предсједник Владе и предсједник Додик док је био и предсједник Републике и предсједник Владе”, нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је након обиласка позоришта, Трга Републике Србије и спортске дворане истакла да је ријеч о капиталним пројектима.

“Позориште ће сигурно изгледати толико добро да и ми сами нећемо вјеровати да је то тако, дворана која је сигурно у врху по квалитету, по изгледу и садржајима који ће овдје бити у Републици Српској, али вјерујем и шире и наравно трг који је отворио овај град, нова болница коју смо изградили и сви остали капацитети који се овдје граде, реконструкције школа, вртића… Наравно да ћемо поново градити заједно још један вртић јер је то потребно нашим родитељима овдје”, најавила је Цвијановићева.

Сви пројекти који су у општини Источно Ново Сарајево започети захваљујући подршци Владе Републике Српске и челних људи у институцијама Српске су у крајњој фази реализације, изјавио је данас начелник ове општине Љубиша Ћосић након састанка са предсједником Републике Жељком Цвијановић и предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом.
Ћосић је рекао да ће наредне седмице у овој општини бити свечано отворен Трг Републике Србије, те најавио ускоро отварање и спортске дворане, као и позоришта.

“Наша општина је јединствен примјер успјешне сарадње Владе Српске и локалне заједнице. Не би било ових пројеката да није било подршке Владе из времена када је предсједница /Српске Жељка Цвијановић/ била премијер, а предсједавајући /Савјета министара Зоран Тегелтија/ био министар финансија и ми смо им на томе захвални”, изјавио је Ћосић новинарима након заједничког обиласка градилишта спортске дворане и позоришта.

Он је подсјетио да су институције Републике Српске помогле изградњу спортске дворане и позоришта са по два милиона КМ, те додао да је Србија обезбиједила милион евра за изградњу трга.

Према његовим ријечима, Влада Српске финансијски је помогла и утопљавање зграде средњошколског центра, као и изградњу саобраћајница које Источно Сарајево повезује са осталим дијеловима Републике Српске.

“Ту су и студентски домови који ће бити изграђени. Недавно је Влада Републике Српске обећала подршку за изградњу зграде Ректората Универзитета у Источном Сарајеву и Музичке академије”, напоменуо је Ћосић, те додао да ће ова локална заједница кандидовати институцијама Српске пројекат изградње обданишта.

Ћосић је истакао да ће Источном Новом Сарајеву требати и нова основна школа, јер је ријеч о локалној заједници која расте и развија се, првенствено по броју становника, а потом и инфраструктурно.

Према његовим ријечима, тај раст и развој не би био овом брзином и не би био овако праћен да није подршке Владе Републике Српске.

“Осам година сам начелник Источног Новог Сарајева и ниједног тренутка нисам био одбијен од ових људи када сам тражио ствари које су биле од општег интереса за локалну заједницу. Увијек смо били подржани и данас им изражавамо захвалност”, истакао је Ћосић.

Он је подсјетио да су Цвијановићева и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик потпуно заслужено носиоци највећег признања ове локалне заједнице – Повеље Источног Новог Сарајева

Filter 2019