Fri. Mar 31, 2023
ћирилица /латиница

Шта снимају надзорне камере?

Извор: srpskainfo.com

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске појаснили су за Српскаинфо какве камере су постављене, која је њихова улога, те шта од њих могу очекивати возачи, али и грађани.

Министарство унутрашњих послова је, у сарадњи с градовима/општинама у оквиру пројекта „Безбједан град“, успоставила у 27 локалних заједница системе видео-надзора јавних површина, а у току је успостављање система видео надзора у 16 локалних заједница у Републици Српској.

Овај пројекат подразумијева успостављање система видео надзора јавних површина, тргова, паркова, објеката, мостова, улица, раскрсница, паркинга, спортских објеката, у циљу превентивне заштита грађана и њихове имовине, али и борбе против криминала, тероризма и свих других облика нарушавања безбједности и јавног реда и мира – појаснила је за Српскаинфо портпарол МУП РС Мирна Миљановић.

Карактеристике

Она истиче да је на подручју Бањалуке и Бијељине у току инсталирање камера у оквиру система видео надзора, што би требало да буде завршено до краја године.

Министарство и Град Бањалука су још 12 септембра 2018. обавијестили јавност о почетку радова на реализацији овог пројекта и све активности везане за успостављање система видео надзора раде се јавно и транспаретно. Када се све активности на успостављању система надзора заврше, систем са свим својим функционалностима ће бити презентован јавности у сарадњи с локалном заједницом, како је то већ урађено у другим локалним заједницама као што су Добој, Источно Сарајево, Вишеград, Језеро и друге – каже Миљановићева.

Истиче да је битно напоменути да неке од камера у оквиру овог система које се инсталирају имају могућност аутоматског препознавања регистарских таблица (АНПР камере), док камере немају могућност детекције прекршаја кориштења мобилног телефона и невезивања безбједносног појаса у возилу.

Такође, ове камере немају могућност препознавања лица (фаце рецогнитион), како то појединци спекулишу. Напомињемо да камере имају могућност аутоматског препознавања регистарских ознака, на основу чега се, у случају истека регистрације моторног возила, обрађује прекршај који се односи на нерегистрована возила и тај прекршајни налог се упућује поштом на кућну адресу особе на коју је возило регистровано. Полицијска станица прекршај региструје само једном у 24 сат. Није могуће да се исти евидентира неколико пута у току дана и да се за један дан изда више прекршајних налога по истом основу, у смислу да су евидентирани видео камерама на подручју града – појаснила је Миљановићева.

Ефекти

Додаје да су у Европи и свијету видео надзор јавних површина под надзором и управљањем полиције. Ефекат примјене система видео надзора у неким локалним заједницама се већ види.

У Добоју је видео наздор за годину дана рада помогао у рјешавању већег број кривичних дјела, као што су крађе и паљевина аутомобила, провале у угоститељски објекат, гдје су уочене особе како износе украдене предмете, расвијетљено је седам крађа горива, провала у спортску кладионицу у Добоју, помоћу видео надзора идентификован је мигрант који је провалио у џамију у Добоју и много друга дјела – рекла је Мирна Миљановић.

На подручју Полицијске управе Источно Сарајево помоћу система видео надзора расвијетљено је девет крађа, разбојништво, два оштећења туђе ствари, 14 посебних случајева фалсификовања, прогањање, саобраћајна незгода с лакшим повредама, девет несрећа с материјалном штетом…

Такође, захваљујући видео надзору расвијетљено је убиство Амара Капиџића у Кантону Сарајево, те лоциран и ухапшен Кемал Чаушевић, који је 5. новембра прошле године починио убиство на подручју Кантона Сарајево.

Приватност

Упостављање система видео надзора обавља се у складу са Законом о полицији и унтрашњим пословима, Законом о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ и Законом о заштити личних докумената.

На интернет страници МУП РС се још од 2012. налазе Препоруке о условима и начину реализације система видео надзора. Сви снимци се чувају у МУП, са унапријед утврђеним временским роковима, и само службеници овог Министарства имају право прегледа снимака, као и њиховог изузимања.

Приликом подешавања камера води се рачуна о одредбама Закона о заштити личних података према којима је МУП дужан да заштити приватност грађана, а то значи да се снимају само јавне површине, за шта МУП има законска овлаштења. Камере се усмјеравају тако да не снимају приватни простор грађана – поручила је портпарол МУП РС Мирна Миљановић.

Filter 2019