Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /латиница

Шеранић: Погоршана епидемиолошка ситуација

Извор: Срна

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић оцијенио је да је посљедњих дана погоршана епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона, с обзиром на то да се евидентирају троцифрени бројеви новозаражених лица.

Шеранић је нагласио да је идентична ситуација и у региону и Европи, те поновио да су и даље најбоља превенција ношење заштитне маске и држање физичке дистанце.

Он је навео да надлежни посебно прате локалне заједнице у којима се биљежи скок броја заражених лица, у чему предњаче Бањалука и Пале.

“Узроци скока броја заражених лица, конкретно на Палама, су непоштовање мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, било да је ријеч о ношењу маски или непримјереног понашања које није у складу са препорученим када је ријеч о обиљежавању одређених догађаја”, рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је Бањалука град у којем је већи и ниво активности.

“Са хладнијим временом смо више у затвореним просторијама и мање се користи отворен простор за било какву врсту активности, тако да има и то утицаја на ширење вируса”, истакао је Шеранић.

Према његовим ријечима, у фокусу надлежних је рад образовног система, али и економија, те се разговара са Министарством просвјете и културе, Педагошким заводом, али и Унијом удружења послодаваца о спровођењу препоручених мјера ради ефикасног функционисања ових области.

“Када говоримо о здравственом систему фокус су нам болнице и број лица која због компликација на вируса корона долазе у здравствене установе”, нагласио је Шеранић.

Filter 2019