Челници општина и градова од 1. новембра у правном вакууму

Извор: Независне

БиХ би се од почетка новембра могла наћи у новим проблемима јер начелницима, градоначелницима и одборницима мандат истиче 1. новембра, а избори се одржавају 15 дана након истека мандата, што је земљу довело у несвакидашњу ситуацију.

Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова РС, каже за “Независне” да су свјесни да им мандат истиче 1. новембра и да су се обратили Централној изборној комисији (ЦИK) БиХ да ријеши овај проблем.

“Да, свјесни смо те ситуације, међутим о томе треба да брину они који су нас својим одлукама довели ту гђе јесмо сада. ЦИK је пролонгирао изборе, а није донио упуте нити нашао рјешења како ће се понашати начелници и изабрани званичници. Сада неко очекује од нас да ми ријешимо проблем за који нисмо криви”, рекао је Ћосић.

На питање хоће ли начелници и остали изабрани функционери морати прекршити Изборни закон БиХ, Ћосић је рекао да је он обавезан законима РС, посебно Законом о буџетском систему РС, који предвиђа рокове у којима се морају донијети буџети и остали акти на нивоу општина.

“Мени не пада на памет да кршим законе РС. За све нека преузму одговорност они који су нас довели у ситуацију да практично послије 1. новембра немамо овлаштења”, рекао је Ћосић, који је и начелник општине Источно Ново Сарајево.

На питање, пак, шта ако неко поднесе апелације уставним судовима у БиХ и евентуално оспори одлуке које су донесене, Ћосић каже да ће се начелници, градоначелници и остали званичници понашати у складу са законима РС.

У ЦИK БиХ, пак, признају да проблем постоји, али одбацују одговорност за то стање.

“Што се нас тиче, Изборни закон је јасан: чланом И/3 став 2 је прописано да мандат представничких органа изабраних на редовним изборима траје четири године и тече од дана објављивања резултата у ‘Службеном гласнику БиХ’. Резултати су објављени у СГ 81/16 1. новембра 2016. Дакле, језички и логички можемо констатовати да 1. новембра 2020. истиче мандат”, кажу у ЦИK-у за “Независне”.

Они истичу да се свјесно пребацује кривица на ЦИK, али да је, како тврде, одговорност на онима који нису омогућили да се обезбиједе средства да се избори распишу у редовном року.

Наглашавају да ће се ЦИK и даље стриктно држати закона, а да је на општинским органима да нађу начин како ће функционисати у техничком мандату и доносити одлуке, у складу са статутима и другим одредбама по којима раде.

“Ми се стриктно држимо Изборног закона, а како ће они функционисати у техничком мандату, да ли ће овлаштења пребацити на генералне секретаре или на други начин, ми у то не улазимо. Ми знамо шта је прописао закон и да наша тумачења могу ићи само у том смислу”, објашњавају они.

Ипак, како кажу, увјерени су да неће настати правни вакуум јер већ постоји преседан у Мостару, те да се те ствари могу превазићи.

Неколико наших извора блиских ЦИK-у, пак, тврди да садашњи састав ЦИK-а није спреман за локалне изборе, да већина процедура није завршена, те да постоји опасност да ће бити присиљени да одгоде изборе и одрже их истог дана кад буду избори у Мостару.

“Они ће у том случају одговорност пребацити на корону и потпуно покушати скинути са себе сву неспособност и нестручност, па вјероватно и злу намјеру да се фалсификују резултати избора”, тврди један од наших саговорника. Он истиче, примјера ради, да и даље није закључен бирачки списак, да се није у законском року завршила процедура слања документације за гласање путем поште, те да неколико хиљада пошиљака треба да буде послато ових дана, иако је то мимо закона.

Даље, тврде да фирма која је добила тендер за штампање изборног материјала не може да плати ни за папир за штампање листића, те да су ту на ђелу бројне махинације.

У ЦИK-у кажу да ће избори бити одржани 15. новембра, да нема одгађања и да све иде по плану и закону.

Они, међутим, признају да бирачки списак није ажуриран, али појашњавају да се ради о корекцијама по пријави грађана који су пронађени на списковима за гласање у иностранству због потенцијалних злоупотреба за гласање.

Један од наших извора, пак, тврди да је одгађање избора извјесно и да “само чудо” може спасити ЦИK да избори буду одржани 15. новембра.

Filter 2019