Mon. Jan 18, 2021
ћирилица /латиница

ЦИК игнорише општине без новца за заштитну опрему

Извор: Глас Српске

Централна изборна комисија БиХ није обезбиједила заштитне комбинезоне, маске, дезинфекциона средства и осталу опрему за заштиту од вируса корона која је потребна за спровођење локалних избора 2020. године.

Иако је већина општина и градова у БиХ позитивно одговорила на захтјев ЦИК-а са почетка септембра и обезбиједила “материјално-техничка средства за заштиту од вируса корона”, одређен број локалних заједница то није урадио, тако да је нејасно како ће бити спроведени избори у тим општинама и градовима. Из ЦИК-а БиХ кажу да су подсјетили надлежне органе власти у општинама и градовима да је њихова законска обавеза да воде рачуна о здрављу и животу грађана.

– Можемо вам потврдити да у континуитету добијамо информације да су та средства обезбијеђена или ће бити обезбијеђена. Када будемо имали цјеловиту информацију, о томе ћемо информисати јавност – каже за “Глас” портпарол ЦИК-а Максида Пирић.

Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић потврдио је за наш лист да је обезбиједио заштитну опрему за изборе.

– Ми имамо 14 бирачких мјеста и обезбиједили смо комбинезоне, маске, рукавице и осталу опрему потребну за рад бирачких одбора и спровођење избора. Међутим, не знам како ће то урадити веће локалне заједнице којима је потребно много више опреме – рекао је Ћосић.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић је казао да је набавио сву опрему потребну за 130 бирачких мјеста, колико има у овом граду.

– За те намјене смо издвојили 22.000 марака, а опрема је набављена путем преговарачког поступка. Јасно нам је да је посао ЦИК-а да обезбиједи средства за изборе и ово је био непланиран трошак у буџету, али шта је, ту је – каже Јеринић.

Први човјек Сокоца Милован Бјелица каже да ће за изборе искористити заштитну опрему коју су набавили на почетку епидемије.

– Ми смо још у марту набавили одређене количине заштитних средстава и искористићемо је за изборе – каже Бјелица.

С друге стране, начелник Котор Вароша Зденко Сакан каже да је ЦИК-у одговорио да у буџету нема средстава да би могао позитивно да одговори на њихов захтјев.

– Одмах смо им одговорили да немамо средстава за то. Њихов посао је да спроводе изборе, а то значи и да обезбиједе све што је потребно – каже Сакан, додајући да очекује од ЦИК-а да обезбиједи заштитну опрему.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић каже да је прошле седмице одржан састанак са Градском изборном комисијом и представницима Института за јавно здравство и Дома здравља у вези са условима за организовање избора.

– Град и остали споменути пружају логистичку подршку. Читав изборни процес организују ЦИК и локалне изборне комисије. Ушли смо у хитну набавку одређене количине материјала и опреме, која је оптимална, а у складу са важећим епидемиолошким препорукама. То су одређене заштитне маске, одређена количина средстава за дезинфекцију, ознаке упозорења и слично, којима ћемо обезбиједити сва бирачка мјеста и градску изборну комисију. Неке ствари које су биле препорука ЦИК-а нису спроводиве, а то је да чланови бирачких одбора неће моћи бити у комбинезонима и неће моћи користити визире, што се не уклапа у наше здравствене препоруке. Због набавке опреме морали смо вршити прерасподјелу буџета, који је и овако пренапрегнут, а наша је процјена да ће за те потребе додатно бити потребно између 50 и 100.000 КМ – каже Радојичић.

Неодређено

На питање да ли је могуће одгађање избора због ширења епидемије из ЦИК-а су дали неодређен одговор.

– То није прописано Изборним законом БиХ. ЦИК БиХ прати и руководи се одлукама надлежних органа када је ријеч о пандемији – наведено је у одговору.

Filter 2019