Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /латиница

Хиљаде грађана дочекало ковчег митрополита Амфилохија у Подгорици

Извор: Срна

Ковчег митрополита Амфилохија допремљен је у Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје ће сутра бити сахрањен.

Митрополија црногорско-приморска апеловала је да сви они који желе да одају почаст преминулом митрополиту Амфилохију то ураде придржавајући се прописаних мјера због епидемијске ситуације.

Амфилохије ће, по сопственој жељи, бити сахрањен у крипти Саборног храма у Подгорици у недјељу 1. новембра.

Од митрополита Амфилохија опростио се у име Цетињана предсједник Црквене општине Рајко Радусиновић.

Од улаза у Подгорицу из правца Цетиња до Саборног храма у центру града колону аутомобила са тијелом митрополита дочекао је велики број вјерника.

Митрополит Амфилохије преминуо је јуче, а биће сахрањен сутра у крипти Саборног храма у Подгорици. Заупокојену литургију служиће Његова светост патријарх српски Иринеј.

Из Митрополије црногорско-приморске су навели да од државних органа очекују допринос како би се достојно испратио један од најугледнијих архијереја древне светосавске зетске и црногорске епископије, као и читавог хришћанског свијета.
“Свјесни цјелокупне здравствене ситуације, али и огромног поштовања које ужива митрополит Амфилохије, апелујемо да се учесници придржавају свих прописаних здравствених мјера”, поручили су из Митрополије.

Сутрашњој сахрани ће присуствовати српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Србије Александар Вучић, висока делагација Владе Србије, српски академик Матија Бећковић, Новак Ђоковић и велики број јавних личности из српских земаља и дијаспоре.

Акредитован је и велики број новинара из земље, региона и свијета.

Неколико хиљада Подгоричана окупило се испред Храма, а редари од свих захтјевају да држе дистанцу, а на платоу сви су дужни да обаве дезинфекцију руку и да узму маску.


Filter 2019