Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

У Палама почела изградња једног од највећих паркова у Српској

Извор: Паљанске новости

У Палама је почела изградња једног од највећих паркова у Српској – градског парка, који ће се простирати на укупној површини од око 8.800 метара квадратних, те обиловати разноврсним садржајима за дјецу и одрасле.

Према информацијама пројектанта, фирме „Гралекс д.о.о“ из Пала, парк ће обиловати и зеленилом и биљним материјалом, како би се створио микро зелени систем који ствара повољну микро климу унутар парка.

„У парк ће се моћи ући на три улаза, а главни ће бити лијево од улаза у школско двориште. Зеленом живицом и вегетацијом у облику дрвећа биће одвојен од школе, што ће представљати својеврсну тампон зону која ће штитити школу од евентуалне буке из парка. Такође, биће засађен ред стабала бијелог јасена дуж ивице парка уз магистрани пут Пале-Подграб, са циљем физичке и заштите од буке“, рекао је за „Паљанске новости“ Драгиша Тробок, директор фирме „Гралекс“ која је пројектант и надзорни орган изградње парка.

Према његовим ријечима, савремени градски парк омогућиће вишенајменско коришћење простора – пјешачко кретање, мјеста задржавања, мјеста сусрета, реализацију различитих активности из домена спорта, рекреације и забаве, одржавање различитих манифестација, а све уз адекавтан урбани мобилијар и присуство зеленила и елемента воде.

„Пројектом савременог градског парка предвиђени су нови елементи урбаног мобилијара – клупе, корпе  за  отпатке,  расвјета и  слично. Између осталог, биће изграђен амфитеатар за одржавање часова у природи, који ће бити ограђен живом оградом, као заштитом од буке, као и два игралишта за баскет – мање и веће“, истакао је Тробок.

Он је додао да ће, изван предвиђене ограде око парка, бити изграђена пјешачка стаза, која ће повезивати постојећи подвожњак са раније испројектованом пјешачком стазом уз улицу Бранка Ћопића. Такође, биће и санирана постојећа пјешачка стаза од подвожњака до главног улаза у двориште ОШ „Пале“.

Тробок истиче да ће у централном дијелу парка бити изграђена градска чесма, док ће у другој фази изградње парка бити изграђен и споменик у централном дијелу, као и посебан објекат намијењен за јавни тоалет.

Из фирме „Гралекс д.о.о“ истичу да је, изван пројектоване ограде парка, предвиђено формирање пјешачких површина којима се обезбјеђује безбједан приступ парку из свих праваца, као и одвијање пјешачког саобраћаја у ситуацијама кад су капије на парку затворене, а уз ове стазе такође је планирана садња дрвећа.

Filter 2019