Sun. Apr 2, 2023
ћирилица /latinica

Uručena posthumna odlikovanja porodicama 27 poginulih boraca

Izvor: Srna

Posthumna odlikovanja porodicama 27 poginulih boraca sa područja Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, Pala, Foče i Gacka uručio je danas u Istočnom Sarajevu izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin.

Župljanin je rekao da je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala Medaljom zasluga za narod 282 poginula borca Vojske Republike Srpske povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i 15. septembra – Dana poginulih i nestalih Republike Srpske.

“Ovo je još jedan čin kojim Republika Srpska iskazuje zahvalnost i poštovanje za žrtvu koju su dali poginuli borci i za to što su živote ugradili u temelje Srpske”, istakao je izaslanik predsjednika Srpske.

On je naglasio da je cijena koja je plaćena za Republiku Srpsku isuviše visoka, te poručio svima koji je uporno godinama napadaju, da oko toga nema pogađanja.

“Znaćemo sačuvati i razvijati Republiku Srpsku u miru, kao što smo je znali stvoriti i odbraniti u ratu”, rekao je Župljanin.

Miroslav Avdalović iz Foče, čiji je otac poginuo na ilidžanskom ratištu kao pripadnik Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske, rekao je da odlikovanje koje mu je danas uručeno za njega predstavlja obavezu da mora nastaviti stopama poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Moramo uvijek imati na umu da su oni položili živote braneći zemlju svojih predaka, da bi tu istu zemlju ostavili svojim potomcima”, istakao je Avdalović.

Odlikovanje je primila i Veljka Plakalović sa Pala, čiji je otac poginuo nekoliko mjeseci nakon njenog rođenja.

Ona je zahvalila predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, Republičkoj boračkoj organizaciji, kao i drugima u Srpskoj, što nisu zaboravili poginule borce i njihove porodice, te što su im uručili odlikovanja.

Filter 2019