Wed. Mar 22, 2023
ћирилица /латиница

Топлана и развој туризма међу најважнијим пројектима у Палама

Аутор: ФИЛТЕР/ В.Ч.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац посјетили су данас општину Пале.

Након састанка, Тегелтија и Кошарац заједно са званичницима општине Пале посјетили су Ски центар “Равна Планина”.

“Веома сам захвалан на неизмјерној подршци, поготово у овакво вријеме, у доба корона вируса. Није лако сада инвестирати и градити и због тога ми веома значи ова посјета и подршка”, рекао је Вељко Голијанин, власник Ски центра “Равна планина”

Бошко Југовић, начелник општине Пале навео је да је највише ријечи био о изградњи нове Топлане.


“Изградња нове топлане би требало да допринесе и туризму, за то нам је потребно између пет и седам милиона КМ. Видјећемо шта ми можемо обезбиједити када је у питању пројектна документација, апликација, шта се нуди. Такође, договорено је да Савјет министара уз помоћ Европске банке за обнову и развој пружи помоћ општини Пале када су у питању поједини пројекти. Након измјештања топлане која се сада налази у самом центру Пала планирано је да се ту сагради нова зграда општине. Недавно је потписан уговор о почетку овог пројекта, односно прва фаза измјештања топлане. Она ће бити рађена у складу са свим еколошким стандардима и прописима, такође ће имати савремену и модерну технологију”, рекао је Југовић.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је са начелником Пала Бошком Југовићем данас разговарао о изградњи топлане и развоју туристичких потенцијала, који се у Европи често називају “зеленом економијом” јер подразумијевају заштиту животне средине.

“Ово су два одлична пројекта и Савјет министара и ја као предсједавајући бићемо у функцији ове локалне заједнице”, рекао је Тегелтија.

Он је навео да је са власником Ски-центра “Равна планина” Вељком Голијанином разговарао и раније, док је обављао функцију министра финансија Републике Српске, али да тек сада види колико је то битан пројекат.

“Одлична је порука у тренуцима када се сусрећемо са великим проблемом пандемије вируса корона да имамо ситуацију да се на једном мјесту инвестира 50 милиона КМ у смјештајне капацитете”, истакао је Тегелтија, говорећи о започетој изградњи хотелско-апартманског комплекса на Равној планини.

Према његовим ријечима, од изузетне је важности да се настави и изградњом гондоле од Равне планине ка Јахорини како би скијаши могли да користе стазе на обје дестинације.

“Оно што је важно и о чему смо разговарали јесте припрема за предстојећу зимску сезону. Јасно је да су наши хотелијери и наши људи задужени за стазе спремни за туристичку сезону, али они са великом зебњом очекују како ће изгледати епидемиолошка ситуација и како ће дочекати своје госте”, додао је предсједавајући Савјета министара

Filter 2019