Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /латиница

Систем контроле ормарића за пуњење телефона развијен на ЕТФ-у

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

Свакодневно и све више користимо мобилне телефоне. Потрошња батерије расте а често заборавимо на ношење пуњача и преносних батерија. Једно од рјешења, посебно популарно у угоститељским објектима, су кутије за пуњење у које закључавамо телефон.

Никола Самарџија, апсолвент на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву отишао је корак даље. Иницијатор је идеје за прављење система контроле ормарића за пуњење мобилних телефона.

Нема више кључева – систем је много сигурнији, контролише се електронски и биљежи свако отварање ормарића. Систем је погодан за разне измјене и надоградњу.

Примјер који нам показује урађен је за потребе студената који имају RFID тагове помоћу којих се откључава простор за пуњење телефона. Вријеме пуњења зависи од модела телефона иако постоји прикључак за брзо пуњење. Такође, уграђен је један порт преко кога се може пунити било који модел телефона уколико уграђени конектори не одговарају.

„Генерално се овдје пуне уређаји који пуне батерију на 5 волти. То су андроид и iOS уређаји, старије и новије генерације“, каже Никола.

Уз помоћ наставног особља, након набавке свих компоненти, урађени су и хардверски и софтверски дио како би уређај био потпуно функционалан.


Никола Давидовић, виши асистент на Електротехничком факултету појашњава да је софтверска контрола повезана са евиденцијом за наставу на Електротехничком факултету, што значи да сваки студент са RFID тагом има приступ једном ормарићу.

Божидар Поповић, декан Електротехничког факултета поручује да сада слиједи обезбјеђење извора финансирања, како би се производ пласирао на тржиште.
„Ово је одличан примјер како идеја може да се оствари као готов производ“, каже Поповић.

Уређај врло лако може наћи примјену на тржишту јер је погодан за прилагођавање и измјене за различите објекте или организације.

Filter 2019