Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /latinica

Sahrana mitropolita Amfilohija u nedelju u Sabornom hramu u Podgorici

Izvor: Tanjug

Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije biće sahranjen u nedelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a svetu liturgiju će predvoditi patrijarh srpski Irinej, saopštio je danas Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Mjesto sahrane je, navodi se, bila njegova želja, a grob u kojem će počivati mitropolit pripremljen je za njegovog života.

Mitropolit Amfilohije umro je jutros u Kliničko- bolničkom centru Crne Gore od posljedica  virusa korona, a njegovo tijelo će danas biti prenijeto na Cetinje.

Sutra ujutru, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, biće služena liturgija, poslije koje će u 13 časova biti organizovan svečani ispraćaj posmrtnih ostataka mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog Manastira za Podgoricu.

Tijelo mitropolita biće u Hramu do sahrane i svo vrijeme građani koji žele da se oproste od Amfilohija moći će to da učine u mimohodu.

U nedjelju će najprije biti služena Sveta liturgija, koju će predvoditi patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja SPC i drugih pomjesnih crkava, a nakon toga i opijelo i sahrana.

Do sahrane mitropolita u svim pravoslavnim hramovima u jednakim razmacima zvoniće zvona, a u nedjelju, na dan sahrane u svim manastirima, gdje je to moguće, biće služene liturgije i održan pomen.

Episkopski savjet od državnih organa Crne Gore očekuje doprinos kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja.

Episkopski savjet je apelovao na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera zaštite od virusa korona.

Filter 2019