Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /latinica

Priredbom obilježen početak nedjelje djeteta

Izvor: SRNA

Priredbom i proglašenjem najčitaoca, te dodjelom priznanja za najbolji najbolji literarni rad i najbolju ilustraciju Matična biblioteka Istočno Sarajevo danas obilježava manifestaciju Nedjelja djeteta, koja se tradicionalno održava u prvoj sedmici mjeseca oktobra.

Vršilac dužnosti direktora Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac izjavila je da je Dječije odjeljenje povodom Nedjelja djeteta organizovala priredbu kako bi se djeci omogućilo da se čuje i njihov glas.

“Djeci smo dali priliku da se čuje njihov glas, da se vidi gdje pripadaju i kako se snalaze u ovoj novoj epidemiološkoj situaciji koja ih je zadesila. Nedjelja djeteta obilježava se kroz adekvatan kulturno-zabavni program uz sve mjere epidemiološke zaštite”, rekla je Kulašinac.

Ona je istakla da je Dječije odjeljenje Matične biblioteke organizovala ove godine i proglašenje najčitaoca do šestog razreda osnovne škole, te od šestog do osmog razreda.

“Proglasili smo i pobjednike za najbolji literarni rad i najbolju ilustraciju koju su djeca radili na temu čitanje. Naš moto je – čitaj da porasteš – i na taj način privlačimo djecu kako bi od malih nogu zavoljela knjige, čitanje i biblioteku”, dodala je Kulašinac.

Priredbu sa recitacijama i pjesmama pripremio je mladi glumac i pjesnik Mihajlo Vitor, koji je izrazio zadovoljstvo odzivom djece i njihovom spremnošću da učestvuju u obilježavanju “Dječije nedjelje”.

“Kroz šalu i igru smo pripremili program. Djeca su jako dobra u Dječijoj biblioteci jer s njima rade dobri ljudi”, rekao je Vitor.

Ljetni najčitalac, u kategoriji do šestog razreda osnovne škole, Selena Marija Brajović, koja je ovo priznanje dobila jer je pročitala 34 knjige kaže da je najviše zainimaju bajke i dječija poezija i da joj mnogo znači priznanje koje je dobila.

U kategoriji od šestog do devet razreda osnovne škole najčitalac je Lena Jovović, a priznanje za najbolji literarni rad osvojila je Aleksandra Gajić.

Prva nedjelja u oktobru tradicionalno se obilježava kao Nedjelja djeteta s ciljem da se kroz različite manifestacije ukaže na značaj prepoznavanja potreba svakog djeteta i adekvatnog reagovanja u svim situacijama u kojima se djeca nađu tokom odrastanja.

Filter 2019