Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /латиница

Представници политичких партија потписали изборни етички кодекс (ФОТО)

Представници 10 политичких партија и два кандидата за начелника општине Источна Илиџа потписали су данас изборни етички кодекс којим су се обавезали на уздржавање од говора мржње током предизборне кампање.

Предсједник Општинске изборне комисије Источна Илиџа Мирослав Јањић истакао је да се нада да ће потписани етички кодекс, у организацији Мисије ОЕБС-а у БиХ, донијети фер и коректно спровођење избора на подручју ове локалне заједнице.

Представник Мисије ОЕБС-а у БиХ Самра Рамић истакла је да етички кодекс за локалне изборе који садржи демократске принципе законитости избора треба да спријечи кориштење језика мржње и запаљиве реторике, као и политички притисак на бираче.

Рамићева је нагласила да потписани документ потписнике не обавезује законски, али је одговорност политичких партија према бирачима који ће изаћи на изборе.

Кандидат СНСД-а за начелника општине Небојша Шешлија је у своје име и у име коалиције “Изградимо заједно Источну Илиџу” позвао све да се у фер и коректној кампањи спроведу предстојећи локални избори.

Шешлија је позвао становнике Источне Илиџе да бирају између два концепта и плана развоја општине, те да на тим принципима буде комплетна кампања и сам дан избора.

Кандидат СДС-а за начелника општине Маринко Божовић, који је и актуелни начелник, нагласио је да предстојећи избори треба да протекну у фер и демократској атмосфери и да се кандидати требају такмичити програмима и идејама и свим стратешким стварима које су дио програма политичких партија.

Божовић је нагласио да ни до сада није користио погрдне изразе и језик мржње, те да то неће бити његов начин комуницирања ни у овој предизборној кампањи.

Према његовим ријечима, током предизборне кампање треба причати само о јасним програмима, идејама и визијама развоја општине Источна Илиџа.

Filter 2019