Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

Први котлови “Топлане” Источна Илиџа са радом почињу 01. новембра

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

На састанку начелника општине Источна Илиџа са директором ЈП „Топлане“ Источна Илиџа и директором фирме „NPL“, разговарано је о  стављању у функцију првих кондензацијских котлова у Источној Илиџи.

Први кондензацијски котлови су уграђени у објекат фирме „NPL“, који се налази на Бијелом пољу, на површини од око 6.000 квадрата и обухвата 100 станова.

Котловима ће газдовати ЈП „Топлане“ Источна Илиџа. Сви стамбено-пословни објекти који ће се градити у Источној Илиџи имаће овај систем гријања.

“Очекујемо да ће се прва топлотна енергија, заснована на овом систему гријања, почети испоручивати од 1. новембра 2020. године”, рекао је Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа.

“Оснивањем ЈП „Топлане“ Источна Илиџа постали смо корак ближи остварењу наше визије о постојању модерног и организованог предузећа, које ће да пружи ефективну и поуздану производњу и дистрибуцију топлотне енергије”, рекао је Божовић.

Оно што нас је опредијелило да покренемо и развијамо пројекат ЈП „Топлане“ Источна Илиџа су, наводи Божовић, чињеница да је ово предузеће потребно општини, прилика да примијенимо систем који ће показати већу ефикасност, а истовремено обезбиједити мању CO-2 емисију, с обзиром на велику загађеност зрака у БиХ, посебно у зимском периоду.

Начин на који је организовано ЈП „Топлане“ Источна Илиџа, које ускоро започиње свој рад,  је јединствен у Републици Српској, тј. први је овакав примјер организованог система гријања. Веома је важно нагласити да се систем рада заснива на плинским кондензацијским котловима, који се по први пут користе у Источном Сарајеву. 

“Код кондензацијске технике не користи се само топлота која се добија изгарањем плина, већ додатно такође топлота која код конвенционалне технике гријања неискориштено одлази кроз димњак. Са овом технологијом кондензацијски котао постиже степен искористивости до 98 посто и на тај начин ради енергетски штедљиво. Овај начин рада не штеди само вриједну енергију већ се и штити околина кроз знатно смањење CO2-емисија, што су препознале све европске владе, које подстичу и субвенционишу уградњу кондензацијских котлова у својим земљама”, појаснио је Божовић.

Filter 2019