Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /латиница

Потписан уговор о реконструкцији зграде Основне музичке школе

Извор: Срна

У Источном Новом Сарајеву данас је потписан уговор о реконструкцији и утопљавању фасаде на објекту Основне музичке школе, укупне вриједности око 113.698 КМ.

Уговор су потписали начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, директор Основне музичке школе у овој локалној заједници Далибор Јовић и директор УСАИД-овог пројекта “ПРО-будућност” Мајда Бехрем Стојанов.

Ћосић је рекао новинарима да општина као инвеститор за овај пројекат даје око 49.000 КМ, док разлику од 64.000 КМ, као други инвеститор, обезбјеђује хуманитарна организација Католичка служба помоћи /ЦРС/.

Према његовим ријечима, овај значајан пројекат је показатељ да општина, осим са домаћим организацијама, институцијама у Републици Српској и на нивоу БиХ, сарађују и са међународним организацијама које јој помажу да испуни своје надлежности са нивоа локалне управе.

Он је напоменуо да је локална заједница ове године финансирала замјену кровне конструкције на објекту Основне музичке школе, док је у претходним годинама замијењена вањска столарија, а завршетком овог пројекта биће комплетно реконструисан објекат споља.

“Намјера нам је да у овом објекту покушамо да премјестимо и средњу музичку школу. Ако бисмо успјели постићи договор са ресорним министарством да реконструишемо 200 квадрата у приземљу објекта, тиме бисмо имали комплетну причу основног и средњег музичког образовања у општини Источно Ново Сарајево”, истакао је Ћосић, додајући да је ово по величини друга основна музичка школа у Републици Српској.

Он је додао да “ПРО-будућност” пројекат, на којем раде већ шест година, има за циљ да допринесе што већем нивоу развоја међусобне толеранције и уважавања народа у БиХ.

Директор УСАИД-овог пројекта “ПРО -будућност” Мајда Бехрем Стојанов је истакла да пројекат дјелује у 75 општина и градова у БиХ, те да имају могућност да подрже инфраструктурне пројекте.

Она је додала да су, осим Источног Ново Сарајева, данас потписани и уговори за општине Сански Мост и Босански Петровац, које су укључене у прву фазу обилазака локалних заједница и првих девет пројеката.

“Већ смо кренули у обилазак нових 25 општина, упознајемо начелнике локалних заједница о критеријумима које је потребно да испуне приликом аплицирања и кандидовања пројеката за ову инфраструктурну помоћ. Надам се да ћемо од прољећа наредне године да подржимо још неких осам, девет пројеката, а годину иза тога још толико. Укупан износ са којим је УСАИД подржао ових првих девет инфраструктурних пројеката је око 500.000 КМ”, истакала је Стојанов.

Директор Основне музичке школе у Источном Новом Сарајеву Далибор Јовић захвалио је општини која је имала разумијевања за потребе ове установе, како наставника, тако и ученика, као и хуманитарној организацији ЦРС која имплементира пројекат “ПРО-будућност”.

“Овим пројектом ћемо добити неколико важних ствари, као што је утопљавње објекта, као и љепши, репрезентативнији изглед школе. У оквиру пројекта одржаћемо и заједнички концерт са неком музичком школом из Федерације БиХ, чиме ћемо побољшати међуљудске односе, као и заједничка предавања, а успоставићемо озбиљније контакте и наставити сарадњу”, истакао је Јовић, додајући да међу ученицима Основне музичке школе има и дјеце из ФБиХ.

Он је додао да имају шест одсјека – за клавир, виолину, соло пјевање, хармонику, флауту и гитару, као и да је тренутно уписано 394 ученика.

Filter 2019