Пашалић најавио подршку предузећу “Пољопром”

Извор: Срна

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић данас је у Источној Илиџи током посјете предузећу “Пољопром” власника Мила Сикиме најавио подшку Владе у даљем развоју овог предузећа, чија је примарна дјелатност производња сточне хране.

“Разговарали смо о инсталацији нових силоса, односно опреме за складиштење пољопривредних производа или компоненти за сточну храну. Планираћемо у наредној години ту подршку на начин да ћемо фиксно рефундирати средства у висини 30 одсто укупне инвестиције”, изјавио је Пашалић новинарима.

Истичући да је најбоље уложен новац у капиталне пројекте у пољопривреди – набавку механизације, изградњу објеката, набавку опреме, Пашалић је подсјетио да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске у овој години за те сврхе уложило близу 13 милиона КМ за око 1.500 пољопривредних произвођача.

“Наставићемо тако и сљедеће године”, рекао је Пашалић.

Он је додао да је са Сикимом разговарано и о воћарској производњи, што је још једна од дјелатности којом се бави у насељу Војковићи, и могућности да се пољопривредни произвођачи на овом простору удруже.

“Мислим да постоји потенцијал за то, иако је посјед уситњен, али су људи вриједни. Кад су удружени, лакше је да их подрже владине и невладине институције, да пласирају свој производ и обезбиједе репроматеријал”, закључио је Пашалић.

Сикима је истакао да би изградња нових силоса повећала складишне капацитете “Пољопрома” за 200-300 тона.

“У силосима бисмо складиштили житарице које се користе као сировина”, објаснио је Сикима и додао да би нови силоси омогућили да се житарице купују у вријеме жетве, када им је цијена на тржишту најповољнија, чиме би било заштићено и финансијско пословање предузећа.

Сикима је навео да се предузеће “Пољопром”, које постоји 30 година и запошљава 20 радника, осим производње сточног материјала бави и продајом сјеменског и расадног материјала, а у његовом склопу послује и фарма конзумних јаја.

Посјети министра Пашалића присуствовао је и шеф Клуба одборника СНСД-а у СО Источна Илиџа Небојша Шешлија, који је рекао да су овом приликом информисани о негативним ефектима пандемије вируса корона на пословање “Пољопрома”.

“Чули смо да је производња само конзумних јаја са 15 хиљада опала на шест хиљада комада дневно”, навео је Шешлија.

Изразивши незадовољство што општина није имала слуха да помогне у рјешавању тог проблема, Шешлија је најавио да ће на наредној сједници СО затражити да општина јаче стане у заштиту домаћих произвођача и да изађе са јасним програмима подршке овој производњи, што до сада није никада урађено.

Filter 2019