Wed. Mar 22, 2023
ћирилица /латиница

Пале: Све спремно за сезону гријања

Извор: СРНА

Градска топлана Пале спремно улази у предстојећу сезону и испорука топлотне енергије корисницима требала би почети у четвртак, 15. октобра, рекао је Срни технички руководилац Топлана Драгољуб Антонић.

Антонић је навео да су постројење, опрема и залихе енергената припремљени, те да су по структури доброг квалитета.

“Формирана је значајна количина енергената, око 60 одсто од потребне количине, обављен је ремонт постојења и топловодне мреже. Планирали смо и измјену дионице магистралног вода око 40 метара али због недостатка средстава нисмо успјели, тако да смо сада у фази набавке цијеви да у случају неког квара можемо дјеловати”, каже Антонић.

Цијена гријања за грађане је 1,43 КМ без ПДВ-а по метру квадратном, а плаћа се 12 мјесеци, за буџетске организације 2,40 КМ без ПДВ-а, а за пословне просторе 2,70 КМ плус ПДВ.

Антонић је истакао да су цијене дужи низ година на старом нивоу, те да Топлана грије и факултете, који плаћају 150 КМ по мегават-часу.

Он је додао да ће неки корисници прећи на систем плаћања према утрошку енергије.

“Око школе се ради на уградњи калометра и плаћање ће се вршити по потрошњи, јер је објекат утопљен и постоји могућност штедње гдје корисник утиче на износ рачуна, а исто тако је и са обадништем и Домом здравља. Претпостављам да ће сви ићи на плаћање по утрошку, а не по квадратном метру”, навео је Антонић.

Градска Топлана Пале грије око 61.000 метара квадратних простора, а сезона гријања трајаће до 15. априла.

Filter 2019