Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /латиница

Пале: Освештан споменик Патријарху Павлу

Извор: Филтер/ В.Ч

У порти Саборног храма у Палама данас је освештан споменик Његовој светости патријарху српском господину Павлу.

Споменик, који је дар предузећа “Станишић” грађанима Пала поводом 25 година успјешног рада овог предузећа, освештао је ставрофор Владислав Топаловић, а свечаности су присуствовали и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, конзул Републике Србије у БиХ Оливера Шопаловић, градоначелник Источног Сарајева, начелници општина Пале, Источно Ново Сарајево и Источни Стари Град, други гости и грађани.

Споменик Његовој светости патријарху српском господину Павлу који је постављен у порти Саборног храма на Палама дјело је академског вајара и сликара Бојана Микулића из Бање Луке.

Споменик је висине 250 cm, тежине око 350 килограма, а урађен је у бронзи и ливење самог споменика рађено је у умјетничкој ливници “Јанковић” у Смедереву.

Оснивач предузећа “Станишић” Ацо Станишић истакао је током свог обраћања да су у предузећу одлучили овај јубилеј обиљежити другачије од свих претходних и то тако што ће свом граду и својим суграђанима за сву подршку коју им годинама пружају даровати овај споменик, који ће трајати деценијама и дуже, као дар онима који данас живе и онима који ће тек живјети на Палама.

Он је додао и то да је намјера да постављени споменик Паљане свакодневно подсјећа да основне постулате људскости и онога какав свако од нас треба и може да буде, а чему је све нас својим примјером учио благопочивши патријарх српски господин Павле.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је предузећу “Станишић” за поклон грађанима Пала, те најавио завршетак радова на платоу уз Саборни храм Светог архангела Гаврила.

Он је истакао да је на синоћњој сједници грађевинског одбора храма договорено вањско уређење порте, а да ће у наредним данима почети уређење цокле и свјетларника на бочним странама цркве.

“На прољеће ћемо поплочати читав плато око храма. Овај храм биће мјесто саборности, окупљања, не само Паљана, него и свих људи Сарајевско-романијске регије и Републике Српске, као и враћања свих позитивних страна и врлина”, наводи Југовић.

Он је честитао јубилеј четврт вијека постојања компаније “Станишић”, те пожелио да потраје још много вијекова, као што ће потрајати и храм и споменик.

Чубриловић је грађанима Пала пожелио да их овај споменик подсјећа на поруке патријарха Павла, прије свега најпознатију “будимо људи” и да се понашају у духу те поруке.

Према његовим ријечима, тај споменик ће остати као успомена не само грађанима Палама, него свима у Републици Српској.

Чубриловић је рекао новинарима да породица Станишић није могла да поклони љепши дар своме граду поводом 25 година постојања компаније “Станишић”, јер је патријарх Павле један од најзначајнијих духовника у Српској православној цркви и српској историји.

Он је додао да 25 година у једном сектору који се тек развија није кратак период, а тако успјешно радити и водити фирму, па поклонити овакав споменик свом граду, показује колико је породица Станишић озбиљна у својим намјерама.

Filter 2019